A sérült Török Zsolt egyedül és gyalog ereszkedik le az Everest-alaptáborból

FRISSÍTÉS: Mivel két napig hiába várt segítséget a nepáli hatóságok, valamint az expedíciót szervező Summit Climb ügynökség részéről, Török Zsolt úgy döntött csütörtökön, hogy egyedül és gyalog ereszkedik le az Everest-alaptáborból.

Az információt Marius Iliescu, az aradi hegymászó segítője osztotta meg Facebookon azt követően, hogy telefonon beszélt Törökkel. Hozzátette: lelki és fizikai állapota is sokkal jobb ahhoz képest, amilyen az elmúlt két napon volt. „Előbb Gorakshepbe, majd utólag Luklába próbál eljutni” - tájékoztatott Iliescu. Az alaptábor és Lukla közötti utat rendes körülmények között helikopterrel szokták megtenni az alpinisták. 

Marius Iliescu azt is elmondta a maszol.ro-nak, hogy az aradi hegymászó elvesztette szatelites telefonját és romániai mobilja is elkallódott, egyetlen kapcsolata a külvilággal a nepáli mobiltelefonja, aminek viszont nagyon rossz jele a földrengés óta.

Szerdán egész nap mindhiába várta, hogy egy helikopter lemenekítse a hegyről. Daniel Mazur, az expedíciót szervező Summit Climb nem gondoskodott az alpinisták elszállításáról, egy másik kijelölt helikopter pedig meghibásodott. Az alaptáborban rekedt alpinisták az osztrák biztosítótársasághoz fordultak, amely egyelőre nem talált megoldást a problémára.

Iliescu korábbi bejegyzéseiből azt is megtudhattuk, hogy az alpinista lába megsérült az egyes tábroból való ereszkedése közben, és az alaptábort elsodró lavina miatt felszerelése jelentős részét elvesztette. Iratait és pénzét is csak hosszas keresgélés után találta meg. 

„Felvettük a kapcsolatot a new delhi román konzulátussal és a külügyminisztériummal is, aki segítséget ígértek. A régióban eluralkodott káosz nehezíti a probléma megoldását. Mostanra pedig Zsolton és egy pár serpán kívül alig maradtak az alaptáborban” – írta egy korábbi bejegyzésében Marius Iliescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?