Már csak Török és egy pár serpa maradt az Everest-alaptáborban

Jövő héten újraindulhatnak a hegymászó-expedíciók a Mount Everest nepáli oldalán, pedig a szombati pusztító földrengéskor keletkezett lavina 18 emberrel végzett a világ legmagasabb hegyén. Az aradi Török Zsolt egy pár serpa társaságában még mindig az Everest-alaptáborban tartózkodik.

"A létrákat két-három napon belül megjavítják, a hegymászások folytatódhatnak, az embereknek nem kell lemondaniuk az expedíciókat" – mondta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Tulszi Gautam, a nepáli turisztikai minisztérium illetékese.

Mint ismeretes, jelenleg is az Everest-alaptáborban tartózkodik Török Zsolt, akit egyelőre nem tudtak lemenekíteni a hegyről. Marius Iliescu, az aradi alpinista segítője csütörtökön délelőtt arról tájékoztatott, hogy Török továbbra is az alaptábor heliportján várja, hogy egy helikopter elszállítsa Luklába vagy Katmanduba. Facebook-bejegyzéséből megtudtuk, mind a biztosító, mind pedig a légitársaság nagyon segítőkész, viszont a nepáli hatóságok ideiglenesen felfüggesztettek minden repülést az Everest-alaptáborba. „Felvettük a kapcsolatot a new delhi román konzulátussal és a külügyminisztériummal is, aki segítséget ígértek. A régióban eluralkodott káosz nehezíti a probléma megoldását. Mostanra pedig Zsolton és egy pár serpán kívül alig maradtak az alaptáborban” – írta Marius Iliescu.

A Csomolungma (Mount Everest) északi, vagyis tibeti (kínai) útvonalát érintő hegymászásokat ugyanakkor a tavaszi szezonra teljesen leállították a földrengés miatt.

A természeti katasztrófában a legfrissebb adatok szerint több mint öt és fél ezren haltak meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?