Török Zsolt jól van, de sikertelen volt az expedíció

Zsolt biztonságban van – írta a maszol.ro-nak Minerva Vincze, az Annapurna megmászására indult Török Zsolt felesége szerda késő este.

„Három nappal azután, hogy minden kapcsolatunk megszakadt Zsolttal, ma (szerdán - szerk. megj.) Cristi Tzecunak sikerült telefonon elérnie. Ekként megtudtuk, hogy útban van Lete felé, ami egy kisebb település a Pokhara felé vezető úton" - írta később az expedíció honlapjára is az aradi hegymászó felesége.

A maszol.ro érdeklődésére, ez azt jelenti-e, hogy férje feladta az Annapurna megmászását, Minerva Vincze igennel válaszolt. „A meteorológiai előrejelzések igaznak bizonyultak, heves esőzések kezdődtek a régióban és egy újabb kísérlet nagyon veszélyes lett volna" - fogalmazott Török Zsolt felesége. Az aradi hegymászó várhatóan 2-3 nap alatt ér Kathmanduba, ahol vár rá a viharvert csapat három másik tagja.

Mint korábban beszámoltunk róla, az aradi hegymászó utoljára május 3-án adott életjelt magáról, amikor utolsó, még mászóképes társát, Cristian Tzecut lekísérte az alaptáborba, mert fagyási sérülésekkel ápolásra szorult. Török Zsolt azóta nem válaszolt a műholdas telefonjára érkező hívásokra. Felmerült az a gyanú is, hogy az alpinista egyedül próbálkozik a mászással.

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jussanak fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, a Föld tízedik legmagasabb hegycsúcsára, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni.

Török Zsolt a legjobban jegyzett romániai magyar (és az egyik legjobban jegyzett magyar) hegymászó a csíkszeredai Erőss Zsolt egy évvel ezelőtti tragikus eltűnése óta. Az aradi alpinista indulása előtt interjút adott a maszol.ro-nak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?