Három napja semmi hír Török Zsolt hegymászóról

Három napja nem adott semmilyen életjelt magáról Török Zsolt, a romániai Annapurna-expedíció vezetője. A legutolsó, szombati hírek szerint az aradi hegymászó az alaptáborban, tehát biztonságban volt, ám azóta nem lehet őt elérni telefonon – mondta kedden a maszol.ro-nak az expedíció magyarországi szóvivője.

Barabás László tájékoztatása szerint aggodalomra csak az adna okot, ha Török Zsolt egyedül próbálkozna a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsának számító Annapurna megmászásával.

Az aradi alpinista ugyanis időközben társak nélkül maradt: a múlt héten kisebb fagyási sérüléseket szenvedett az expedíció egyik tagja, Cristian Tzecu, korábban pedig jéglavinában megsérült és kórházba került George Porancia, aki fejsérülést szenvedett. Török Zsolték mindkét esetben helikopteres mentést kértek.

A szóvivő elmondta, nagyon nagy esőzéseket mondanak erre a hétre, ráadásul jelenleg is rengeteg hó van a hegyen, a hármas tábor fölött igen komoly a lavinaveszély. „Ahogy Zsoltot ismerem, megfordulhatott a fejében, hogy a veszély ellenére egyedül próbálkozzon. Roppant ambiciózus, nem akarhat kudarccal hazajönni. De azért ezt csak jelezte volna nekünk. Biztos lemerült a telefonja” – mondta Barabás. Magyarázata szerint Török műholdas telefonja napelemes, s vélhetően nincs nap, ezért nem lehet feltölteni.

A magyar hegymászóról nem tud semmit a felesége, Minerva Török sem. „Nem beszéltem Zsolttal múlt hétvége óta, amióta visszatért az alaptáborba. Erősen zavaros a helyzet” – mondta lapunknak. A hegymászót a maszol.ro is megróbálta műholdal telefonján elérni, sikertelenül.

Az expedíció tagjai március 28-án indultak útnak, hogy oxigénpalack és serpák nélkül jussanak fel a 8091 méter magas Annapurna tetejére, a Föld tizedik legmagasabb hegycsúcsára, amely az egyik legveszélyesebbnek tartott nyolcezres csúcs a Himalájában. Időjárási és szervezési problémák miatt a mászást csak késve, április második hetében tudták megkezdeni.

Török Zsolt a legjobban jegyzett romániai magyar (és az egyik legjobban jegyzett magyar) hegymászó a csíkszeredai Erőss Zsolt egy évvel ezelőtti tragikus eltűnése óta. Az aradi alpinista indulása előtt interjút adott a maszol.ro-nak.

Kapcsolódók

Kimaradt?