Újabb világrekordra tör Novák Károly Eduárd

Románia egyetlen paralimpikonja, Novák Károly Eduárd pénteken kezdi el a versenyzést a mexikói Aguascalientes-ben a pálya parakerékpáros világbajnokságon.

Az ötszörös világbajnok, a Román Kerékpáros Szövetség elnöke hazai idő szerint szombaton éjjel fél egykor a C4-es kategóriában a 4 kilométeres üldözési versennyel kezdi meg a vébé-szereplést, Novák ebben a kategóriában jelenleg 4 perc 40,315 másodperccel világcsúcstartó.

„Biztos vagyok benne, hogy ezen a pályán több világrekord is születik majd. Aguascalientes-ben található ugyanis a világ leggyorsabb kerékpárpályája. Napról napra jobban érzem magam, 14 napja edzőtáborozok már itt, hogy megszokjam a helyi időjárást, az időeltolódást és nem utolsó sorban a magaslati légkört. Azzal a céllal jöttem, hogy győzzek és megdöntsem jelenlegi világrekordomat” – mondta Novák Károly Eduárd.

A Tusnad Cycling Team sportolója két hete készül a világbajnokságra Aguascalientes-ben, a mexikói város kétezer méterrel található a tengerszint felett. Novákot elkísérte Mexikóba édesapja, Novák Károly és olasz edzője, Cristiano Valoppi, valamint a csapat szerelője, Sánta Árpád.

Az általa legjobban kedvelt négy kilométeres üldözési versenyen kívül Novák Károly Eduárd szombaton az egy kilométeres egyéni időfutamon, illetve vasárnap a scratch próbán is rajthoz áll és szeretné, ha ezekben a számokban is érmet szerezne.

Az Aguascalientes-ben található pályát a világ leggyorsabb kerékpárpályájaként tartják számon. A pálya parkettaburkolatát Finnországban készítették, a legnagyobb dőlésszöge 49,91 fokos. A februári pályakerékpáros világbajnokságon hét rekordot döntöttek meg. A parakerékpáros világbajnokságon 28 országból összesen 122 sportoló áll majd rajthoz. A versenyt a Union Cycliste Internationale több webhelyén és YouTube-on is lehet majd követni:

„Ezúttal is köszönöm támogatóimnak, a Tusnád Ásványvíz Rt.-nek, a MOL Romániának, az Allianz-nak, a Set-Prod-Com-nak és a Bellotto-nak, valamint Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a támogatást, amellyel lehetőséget teremtettek számomra, hogy itt lehetek Mexikóban” – nyilatkozta Novák.

Kimaradt?