2022-es katari vb: egy kis szerencse is jól jönne a lengyelek ellen

Csütörtök este – romániai idő szerint - 21.45-kor Lengyelország ellen kezdi el szereplését a magyar labdarúgó válogatott a 2022-es katari rendezésű világbajnokság selejtezőjében.

Fotó: mlsz.huA mérkőzés előtti utolsó, magyar sajtóeseményen, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Nikolics Nemanja válaszolt az újságírók kérdéseire.

Nikolicstól a lengyelországi élményekkel kapcsolatban érkeztek az első kérdések.„Nagyon sok üzenetet kaptam Lengyelországból, két hullámban hívtak. Elsőként akkor, amikor Paulo Sousát kinevezték szövetségi kapitánynak, vele a Vidinél dolgoztam együtt, majd akkor, amikor elkezdett közeledni a mérkőzés. Örülök, hogy a sajtó sem felejtett el Lengyelországban, jó viszonyban voltam velük. A Legiával és egyénileg is szép sikereket értem el. A válogatottunkra, a játékunkra, a Paulóról alkotott véleményemre is nagyon kíváncsiak voltak, mint ahogy a taktikánkra is, utóbbi kérdésekbe viszont nem mentem bele a válaszaimban. Telkiben sokat mosolygunk, megfelelő önbizalommal érkeztünk az edzőtáborba. Várjuk a meccseket, az elmúlt fél év okot ad arra, hogy legyen önbizalmunk. Szép eredményeket értünk el a Nemzetek Ligájában, kijutottunk az Eb-re, ami a legfontosabb volt. Szeretnénk még mindenben fejlődni. Három nehéz meccsünk lesz, ráadásul a lengyeleknek új edzőjük is lett. A kellő tiszteletet meg kell nekik adnunk, de saját magunkkal kell foglalkoznunk. Remélem, kihozzuk a három meccsből a maximumot, mert kilenc pontot tervezünk szerezni.

Mi lehet a lengyelek legnagyobb ereje – jött a következő kérdés.„A világ legjobb játékosa, a világ legjobb centere, Robert Lewandowski ott van a lengyeleknél. Kiszámíthatatlan is a lengyel válogatott, nem tudjuk, milyen formációt, milyen szisztémában, kikkel lépnek majd a pályára. Tele vannak jó játékosokkal, akik jó bajnokságokban játszanak. Rengeteget futnak, de hazai pályán játszunk, nyerni szeretnénk. Nem gondolom, hogy sok gól lesz majd a mérkőzésen. Kaptunk információkat a lengyelekről, nagyon fontos lenne Lewandowski kikapcsolása, ami nem lesz egyszerű, mert nálunk jobb csapatoknak sem szokott sikerülni. A szélsőket is ki kell kapcsolni, hogy ne kapjon jó labdákat, mert a tizenhatoson belül nagyon veszélyes. A pontrúgások védekezésben és támadásban is nagyon fontosak lesznek. A csoportból mindenki Angliát tartja esélyesnek, minket arra taksálnak, hogy a lengyelekkel harcolunk a második helyért. Az esélyek megfogalmazásával várni kell, mert most kezdődik a sorozat, az biztos, hogy mi és a lengyelek is szeretnénk elsők lenni.”

„Jó napot kívánok!” - kezdte mosolyogva Marco Rossi, majd arról kérdezték, lehetséges-e, hogy 3-5-2-es felállásban játszanak-e majd a lengyelek, illetve azt is, hogy ez válasz lehet-e a magyarok, hasonló felállására.„Nem hozzánk akarnak alkalmazkodni. Paulónak megvannak a saját szokásai. Amúgy, nem is vagyok Nostradamus, hogy kitaláljam, mivel készülnek pontosan. Két taktikánk van, arra is fel vagyunk készülve, hogy négy védővel, de arra is, hogy hárommal játszunk. Lewandowskira és Zielinskire külön készültünk. A terveink megvannak, a kérdés, mi valósul meg a pályán. Ötleteink, terveink vannak arra, hogyan kellene Lewandowskit megállítani, de ez az elmúlt két-három évben szinte senkinek sem sikerült, hiába voltak rá terveik.”

Szalai Ádámról, Nagy Ádámról is (fejsérülése volt), is mesélt a kapitány.„Korrekcióval kezdenék, mert Szalai Ádám, annak ellenére, hogy az utolsó meccsen nem lépett pályára, sokkal többet játszott előtte. Ennyiszer nem volt kezdő még a Mainzban, mint a legutóbbi időszakban. Még nem biztos, hogy kezdő lesz holnap, de mivel ő a csapatkapitány, ez feljogosíthatja arra. Csak Kecskés Ákos sérült, így Nagy Ádám is jól van. Ő is játszott rendszeresen a sérülése előtt, de sajnos az utóbbi két meccsén csak tíz percet volt a pályán, de ez nem feltétlenül az ő állapotának szólt, hanem annak, hogy ilyen sérülés után egészségügyi előírásoknak kell megfelelnie, mielőtt teljesen visszatérhet.”

Lewandovski kap-e külön őrzőt, ki helyettesíti majd Szoboszlait?

„Csak ismételni tudom magam. Ami Dominiket illeti, ő nagyon fontos a számunkra, ő most a legünnepeltebb is, előtte áll a legrózsásabb jövő is, a piaci értéke is neki a legmagasabb. 2020 szeptemberétől kezdve viszont csak négyszer játszott a válogatottban, viszont mi nyolc meccset játszottunk, és azokon is megfeleltünk. Azaz, megfelelő játékkal, erőfeszítéssel, taktikával, jó újoncok behívásával sikerült pótolnunk” – fogalmazott Marco Rossi.

„Nem hinném, hogy én lennék a legjobb edző, aki próbálta kitalálni, hogyan lehetne Lewandowskit hatástalanítani, de senkinek nem sikerült az elmúlt két-három évben. Több más sztárjuk is van a lengyeleknek. Ők a tizenkilencedikek a világranglistán, mi a negyvenedikek vagyunk, ez sem véletlen. A kérdés az, hogy a terveinket mennyire sikerül a valóságba átültetni.

„Ha nem játszom többet ellene” – válaszolta nevetve Rossi arra a kérdésre, hogy mi a kulcsa annak, hogy továbbra is veretlen maradjon Sousa ellen.„Eddig csak kétszer találkoztunk a pályán, eddig mindkétszer én nyertem, mert a sors így akarta. Nincs kettő három nélkül, ez az olasz mondás a három a magyar igazságra rímel. Remélem, megmarad a szériám. Bízom benne, hogy Lengyelország ellen is megoldjuk, amit az elmúlt időszakban, hogy papíron nálunk erősebbnek gondolt csapat ellen vagyunk eredményesek. Mindent ki kell adnunk magunkból ismét, de csipetnyi szerencse is kell, mert az hozzájárul az eredményekhez. Ha a kulcsfontosságú pillanatokban nincs szerencse, akkor nehéz eredményesnek lenni. Abban hiszek, hogy a sorsot a magunk javára kell tudnunk hajlítani, ez minden ellenfél ellen igaz, nem csak Lengyelország ellen” – zárta mondandóját Marco Rossi.

A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is jó esélye van, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel a pótselejtező mezőnyéhez csatlakozik majd két olyan együttes, amely tavaly ősszel a Nemzetek Ligájában megnyerte a csoportját, de a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Európai vb-selejtezők, I-csoport, 1. forduló:
Magyarország–Lengyelország (Puskás Aréna 21.45, M4 Sport)
Anglia–San Marino
Andorra–Albánia
2. forduló (március 28.):
Albánia–Anglia, Tirana 18.00
Lengyelország–Andorra
San Marino–Magyarország (Serravalle, 21.45)
3. forduló (március 31.):
Andorra–Magyarország (Andorra La Vella, 21.45)
Anglia–Lengyelország
San Marino–Albánia

Kapcsolódók

Kimaradt?