GSP: Beérett Magyarország stratégiája - négy határon túli a magyar keretben

„Beérett Magyarország stratégiája: négy határon túli a magyar keretben” – ezzel a címmel közölt cikket a Gazeta Sporturilor a magyar-szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokság előtt.

A Gazeta Sporturilor szerint a Gera Zoltán által irányított magyar válogatott a leggyengébb alakulata lesz a Hollandiát, Németországot és Romániát is felvonultató A-csoportnak a szerdán kezdődő U21-es Európa-bajnokságon. A magyar válogatottat sérülések sorozata és pozitív koronavírustesztek is „megtépázták”. A bukaresti lap cikkírója a magyar U21-es kerettel kapcsolatban megállapította, hogy „beérett Magyarország stratégiája”, ugyanis mindegyik környező országból – Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna – van egy-egy játékosa.

Mint írták, a szomszédos országokban született labdarúgók vagy a többségben magyarok lakta régiókban létrehozott akadémiákon nevelkedtek, vagy pedig nagyon fiatalon átkerültek Magyarországra.

Elsőként a zentai születésű Szőke Adriánt említik, aki a holland élvonalban szereplő Heracles Almelót erősíti. A vajdasági csatár a magyar határhoz közel fekvő Tóthfaluban létrehozott Nyers István Akadémián nevelkedett, onnan igazolt Hollandiába. Mint írja a gsp.ro, Szőke annak ellenére fogadta el a magyar válogatottságot, hogy soha nem játszott Magyarországon.

Mocsi Attila a másfélezer lakót számláló Lakszálláson született. A közel 100 százalékban magyarok lakta felvidéki falu Győr vonzáskörzetébe tartozik, így Attila már az ETO akadémiáján ismerkedett meg a labdarúgással, onnan került mostani csapatához, a MOL Vidihez. A bukaresti cikkíró a róla szóló bekezdésben megemlíti Dunaszerdahelyet, a „szlovákiai magyar közösség központját, amelynek csapatát, a DAC-ot, Orbán Vikor magyar miniszterelnök is támogatja”.

A romániai magyarokat a nagyváradi születésű Zsóri Dániel képviseli az U21.es magyar válogatottban. Arról a gsp.ro ugyan még nem értesült, hogy az Arad megyei Simonyifalván nevelkedett labdarúgó sérülés miatt nem lehet ott az Eb-n, vele kapcsolatban megjegyzik, hogy 10 évesen kezdett el focizni Békéscsabán.

Tamás Olivér családja 11 éves korában települt át Kárpátaljáról. Az ukránok, magyarok és románok által lakott Aknaszlatinán született védő a Fradinál nevelkedett, jelenleg a MOL Vidi játékosa.

 
1. forduló (március 24.)
Magyarország–Németország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 22.00
Románia–Hollandia (Budapest, Bozsik Aréna) 22.00
2. forduló (március 27.)
Magyarország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 19.00
Németország–Hollandia (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 22.00
3. forduló (március 30.)
Hollandia–Magyarország (Székesfehérvár, MOL Aréna Sóstó) 19.00

Németország–Románia (Budapest, Bozsik Aréna) 19.00

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?