BL: gólparádéval jelezték szándékaikat a „nagyok”

Alaposan belekezdtek a labdarúgó Bajnokok Ligája fő esélyesei a csoportkör első fordulójának keddi mérkőzésein, a kiscsapatok ellen valóságos gólaprádéval jelezték szándékaikat, elsősorban egymásnak üzenve.

BAYERN MÜNCHEN–CSZKA MOSZKVA

A Bayern München címvédőként várta a csoportkört, és természetesen abszolút esélyesként fogadta a CSZKA Moszkvát. Javi Martínez játékától kénytelen volt eltekinteni Pep Guardiola, ám Bastian Schweinsteiger már leülhetett a kispadra.

A német együttes villámrajtot vett, a harmadik percben David Alaba erős szabadrúgása a bal sarokba vágódott, Igor Akinfejev csak belekapni tudott a labdába, hárítani már nem volt esélye. Ez volt a 2013–2014-es Bajnokok Ligája-csoportkör első gólja (1–0).

Három perccel később már kettővel is mehetett volna a Bayern, ám Mario Mandzukic ziccerénél védeni tudott Akinfejev. Az oroszok egyáltalán nem találták a fonalat, jellemző, hogy az első negyedóra végéhez közeledve 81:19 százalék volt a labdabirtoklási arány.

A játékrész végén Mandzukic előbb kapufát fejelt, majd a 41. percben Robben szabadrúgása után a lesre játszó védők közül kilépve már a hálóba bólintott (2–0).

Leonyid Szluckij a második félidőre behozta Zoran Tosicsot, a korábbi Manchester United-játékostól várva, hogy valamennyire stabilabbá teszi csapatát. A játékrész elején a Bayern nem igazán erőltette a támadásokat, a CSZKA pedig nem igazán tudott felnőni a feladathoz. Ráadásul az oroszok kínjai tovább fokozódtak a 68. percben, amikor Arjen Robben mellre vett egy remek Alaba-indítást, majd a hálóba bombázott (3–0).

A hajrában a csereként beálló Xherdan Shaqiri csak centikkel hibázta el a jobb alsó sarkot, de a Bayern enélkül is fölényes győzelemmel indította a csoportkört.

VIKTORIA PLZEN–MANCHESTER CITY

A Manchester City az előző két szezonban csúnyán leszerepelt a Bajnokok Ligájában, mindkétszer a csoportkör jelentette a végállomást. Roberto Mancinit azóta menesztették, Manuel Pellegrini egyik legnagyobb feladata az volt, hogy legalább ezúttal éljék túl az őszt a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Viktoria Plzen ehhez kellemes ellenfélnek tűnt, mivel a cseh csapatot nem igazán jegyzik a továbbjutásra esélyesek között. Ennek köszönhetően az első félidőben fölényben volt a City, de ahhoz ez kevésnek bizonyult, hogy a vezető gólt megszerezze, pedig Sergio Agüero kétszer is eltalálta a kapufát. A Plzen megmutatta, miért veretlen 14 tétmeccs óta, szervezetten játszott, de az ellenfél kapujára nem igazán volt veszélyes.

A 49. percben azonban már semmi nem menthette meg a Plzen kapuját a góltól: Agüero megnyerte a párharcát Lukas Hejdával szemben, majd kiszolgálta Edin Dzekót, aki közelről nem hibázott (0–1).

A kapott gólból még gyakorlatilag fel sem ocsúdhatott, máris újra zörgött a háló: Yaya Touré megcsillantotta remek rúgótechnikáját, és 24 méteres lövése a felső sarokba vágódott (0–2).

És ha egy üzlet beindul: Agüero a kapunak háttal állva kapott labdát Samir Nasriról, megfordult, és ballal, 17 méterről Matús Kozacik hálójába lőtt (0–3). A Plzen a becsületgólt sem tudta megszerezni, Tomás Horava a kapufát találta el. A City fontos győzelemmel kezdte a BL-t.

GALATASARAY–REAL MADRID

Ahogy az várható is volt, a Galatasaray hazai pályán rögtön nekiesett ellenfelének, Felipe Melo lövését követően Iker Casillasnak hatalmas bravúrral kellett kiszednie a labdát a bal felső sarokból. Előtte nem sokkal a spanyolok csapatkapitánya ütközött Sergio Ramosszal, emiatt a 15. percben le kellett cserélni.

Két perccel később újra Felipe Melo került helyzetbe Alberto Riera jobb oldali szabadrúgását követően, de Diego Lópeznek sikerült védenie a gólvonalon állva. Ezt követően jött a Real első igaz helyzete, Karim Benzema harcolt meg a labdáért az alapvonalnál, visszatett labdáját követően Cristiano Ronaldo esett el a tizenhatoson belül, a lecsorgó labdát pedig Ángel di María kapu fölé tekerte kevéssel 16 méterről.

A 30. percben megint Felipe Melo került óriási helyzetbe, fejesét azonban Diego López megint kivédte. Három perccel később ezt megbüntette a Real, Di María mélységi indítását követően Isco lőtte ki a jobb alsó sarkot a labdaátvételt követően, a labda a kapufáról pattant be végül a kapuba. 0–1

A félidő hátralévő részében kiegyenlített volt a játék képe, a spanyolok többet birtokolták valamennyivel a labdát. De az igazi gondot nem ez jelentette a török szurkolóknak, hanem az, hogy Didier Drogbát a hosszabbításban be kellett kísérni az öltözőbe a Pepével történt ütközést követően.

A második játékrész korántsem indult olyan heves hazai rohamokkal, mint az első félidő, a Real pedig bő tíz perc leforgása alatt eldöntötte a három pont sorsát. Az 54. percben Karim Benzema lépett ki Di María továbbtett labdájával, majd 15 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. 0–2

A 63. percben Sami Khedira indításával Di María tört kapura, elhúzta a labdát Muslera mellett, majd átívelt a hosszú oldalra. Ott érkezett Isco, aki visszafejelte középre a labdát, amelyet Ronaldo lőtt a léc alá három méterről. 0–3

Három perccel később a csereként beálló Gareth Bale jobb oldali szabadrúgását Ramos fejelte kapura öt méterről, ezt még védte Muslera, a kipattanót azonban Ronaldo azonnal bevágta a jobb alsó sarokba, nem jutott védő a portugál csatárra. 0–4

A találkozó utolsó tíz perce is tartogatott még három gólt: sorrendben Benzema, Umut Bulut (szépségtapasz!) és C. Ronaldo talált a kapuba (1–6). Ez volt a portugál aranylabdás második mesterhármasa a BL-ben, 2012 októberében az Ajax ellen szerzett még három gólt a legrangosabb európai kupasorozatban.

FC KÖBENHAVN–JUVENTUS

A Barcelona, a Real Madrid és a Bayern München után a Juventus lett a negyedik csapat, amely már 400 európai kupamérkőzést tudhat maga mögött fennállása során. A torinóiaknak aztán feketelevest szolgáltak föl az ünnepi vacsora első fogásának.

A dán bajnokság 10. helyezettje ugyanis Nicolai Jörgensen találatával megszerezte a vezetést. Egy előre ívelt szabadrúgást követően került a hazai játékos elé a labda, s ő közelről a kapuba kanalazta azt.Ez nem sok jót jelentett az olasz bajnoknak, amely a legutóbbi tizenegy csoportmeccséből egyet sem nyert meg azok közül, amelyeken az ellenfél betalált. Az első félidőben nem is sikerült az egyenlítés, de a szünet után már örülhettek a Juve-szurkolók.

Fabio Quagliarella ugyanis az ötödik gólját szerezte nyolcadik fellépésén a Bajnokok Ligájában, a tizenhatoson belülről a kapu bal oldalába helyezve a labdát.

MANCHESTER UNITED-BAYER LEVERKUSEN

Sokáig hiába próbálkozott ívelgetésekkel a hazai csapat, mert az Ömer Toprak vezette vendégvédelem magabiztosan hárította a hosszú labdákat, a 190 centiméteres kapus, Bernd Leno pedig könnyedén húzta le a beadásokat – a 22. percben azonban csődöt mondott a komplett Bayer-védelem, Patrice Evra beadásából Wayne Rooney lőtt a léc alá. 1–0

A találat másik érdekességét a szép Van Persie, Marouane Fellaini akció mellett a gólvonalon a kapussal megbirkózó Antonio Valencia adta...

Nem állt le a Moyes-csapat a gól után, a szünetig Rooney és Kagava Sindzsi sem volt messze a gólszerzéstől. A fordulást követően előbb Rooney választott olyan gyatra megoldást egy ajtó-ablak ziccernél, mint amilyet utoljára középsős óvodás korában, és hamarosan jött is a büntetés, mégpedig Simon Rolfes kissé szerencsés bombagólja képében: 1–1!

A fordulást követően előbb Rooney választott olyan gyatra megoldást egy ajtó-ablak ziccernél, mint amilyet utoljára középsős óvodás korában, és hamarosan jött is a büntetés, mégpedig Simon Rolfes kissé szerencsés bombagólja képében: 1–1!

Még fel sem ocsúdhattak örömükből a németek, amikor Robin van Persie megmutatta, hogy egy igazi klasszis magzatpózba csavarodva is képes gyönyörűen a kapuba kanalazni egy beadást, és máris 2–1-re módosult – amely a 70. percben már 3–1 volt, mivel David De Gea kirúgása után Toprak és Emir Spahic nagy erőfeszítések révén közös munkával szöktette Wayne Rooneyt, aki helyzetét ezúttal higgadtan értékesítve megszerezte 200. MU-s találatát.

Erre már nem volt gyógyír a Bayernél, Rooney kiosztott még egy gólpasszt Antonio Valenciának (4–1), Ömer Toprak szépített egy szöglet utáni kavarodásból (4–2), Van Persie pedig kihagyta a kihagyhatatlant.

Könnyedén, különösebb megerőltetések nélkül bezsebelte tehát a három pontot Moyes első BL-mérkőzésén a Manchester United, helyenként felszabadult örömfocit mutatva; védelmének hibái miatt nem volt igazán esélye a pontszerzésre a Leverkusennek.

Talán nem csak a számmisztikában hívőknek érdekes: a nagy Moyes-előd, Sir Alex Ferguson szintén egy 4–2-es hazai sikerrel kezdte BL-karrierjét még 1994-ben.

REAL SOCIEDAD–SAHTAR DONECK

A mérkőzés elején biztonsági focit játszott mindkét csapat, a 14. percben Ruben Pardo kerülhetett volna helyzetbe, de hosszan tolta meg a labdát, így Pjatové lett.

Az első félidőben említésre méltó lehetőség egyik gárda előtt sem adódott, így a szünetre gól nélküli döntetlennel vonulhattak a játékosok.

A fordulás után felpörögtek az események, és a vendégcsapat, a 65. percben megszerezte a vezetést a Sahtar: Douglas Costa Alex Teixeirához passzolt, aki 12 méterről a hálóba talált. 0–1

A kapott gól hatására egy fokozattal magasabbra kapcsolt a Sociedad, ám a 87. percben az ukrán együttes eldöntötte a találkozót: Alex Teixeira a bal oldalról középre vezette a labdát, majd a tizenhatos vonaláról tekert a hálóba, ezzel eldöntötte a három pont sorsát. 0–2

OLYMPIAKOSZ PIREUSZ -PARIS SAINT-GERMAIN

A PSG által várt pokoli atmoszféra megvalósult, a görög szurkolók kiváló hangulatot teremtettek az Olympiakosz és a francia bajnok első egymás elleni meccsén. A várakozásoknak megfelelően a hazaiak összeállítása Robertóval kezdődött, Megyeri Balázs a kispadon foglalt helyet.

Nem váratott magára sokáig az első pireuszi helyzet, Vladimir Weiss már az első percben eltalálta a lécet. A túloldalon Zlatan Ibrahimovic elöl kellett mentenie Robertónak. Weiss továbbra is aktív maradt, folyamatos veszélyt jelentett a PSG kapujára. A 15. percben a változatosság kedvéért David Fuster találta el a lécet. A franciák hiába birtokolták a labdát 68 százalékban a meccs elején, a nagyobb lehetőségek az Olympiakosz előtt adódtak.

Ehhez képest a 19. percben a párizsiak szerezték meg a vezetést, Ibra ugratta ki a középen feltűnő Maxwellt, akinek passza után már nem volt nehéz dolga Edinson Cavaninak a kapuba passzolnia (0–1).

Sokáig mondjuk nem kellett bánkódniuk a görög szurkolóknak, a 25. minutumban Weiss két embert is kicselezve tört be jobbról a tizenhatoson belülre, majd a rövid alsóba lőtt (1–1). A gólváltás után leült valamelyest a meccs, a PSG nem igazán tudott veszélyes helyzeteket kialakítani, míg az Olympiakosz többször is megdolgoztatta Salvatore Sirigut.

A második félidő elején Verratti, Ibra és Cavani is helyzetbe került, míg a hazaiak vártak a kedvező ellentámadási lehetőségre. A franca nyomás végül a 68. percben érett újabb góllá, a csereként beálló Ezequiel Lavezzi bal oldali szögletére Thiago Motta robbant be, és előrevetődve a kapu bal oldalába csúsztatott (1–2). A PSG középpályása annyira belejött, hogy öt perccel később szinte lemásolta találatát, biztos előnyhöz juttatva csapatát (1–3).

A hajrában Ibrahimovic is betalálhatott volna, miután maga állt oda az ellene elkövetett szabálytalanság miatt megítélt tizenegyeshez, de Roberto kifogta a jobbra tartó lövését, majd az ismétlést is. A negyedik vendéggól mégsem maradt el, és megint csak szöglet utáni fejesből született. A debütáló Marquinhos volt eredményes (1–4). Második félidei játékával megérdemelten nyert a PSG.

BENFICA –ANDERLECHT

Fantasztikusan kezdte a találkozót a Benfica, egy kipattanóból Filip Djuricsics már a negyedik percben megszerezte a vezetést a portugáloknak (1–0). A folytatásban Óscar Cardozo próbálkozott többször, de nem tudott túljárni Silvio Proto eszén.

Bár az Anderlecht birtokolta többet a labdát, a Benfica ellentámadásai mindig sok veszélyt hordoztak magukban. A 30. percben a belgák nem tudtak felszabadítani egy szögletet követően, a visszafejelt labdát Luisao szelídítette meg mellel, majd estében a kapuba lőtt (2–0). Ez volt a hátvéd harmadik BL-gólja csapatkapitányként, ezzel megelőzte Simaót és Joao Pintót.

Az első félidei biztos vezetés tudatában érthető módon nem erőltette a támadásokat a portugál együttes, az Anderlecht viszont nem tudott igazi gólhelyzetet kialakítani, ha fokozatosan nőtt is a nyomás a hazaiak védelmén. Bár mindkét oldalon adódtak lehetőségek, gól már nem született, 2–0-ra nyert a Benfica.

Kimaradt?