Újra világbajnok a csíkszeredai parakerékpáros Novák

Megszerezte második aranyérmét is a csíkszeredai Novák Károly Eduárd a kanadai Baie Comeau-ban megrendezett parakerékpáros országúti világbajnokságon. A szombaton lezajlott egyéni versenyszám után, amelyben egyértelmű győzelmet aratott, hétfőn a mezőnyversenyben célfotóval nyert. Elmondása szerint nem számított arra, hogy az időfutam után a mezőnyversenyt is megnyeri. Teljesítményét a sportminiszter is méltatta.

Novák Károly Eduárd kihozta a maximumot a kanadai vb-jéből. Azt követően, hogy megvédte világbajnoki címét a C4-es kategória időfutamában, az erdélyi sportoló a mezőnyversenyben sem talált legyőzőre. A 80 kilométeres erőpróbát Novák 2 óra 8 másodperc alatt teljesítette, a hajrában korábbi Tunsád Cycling Team-es csapattársát, Jiri Jezeket (Csehország), valamint Roberto Alcaide Garciát (Spanyolország) sprintelte le.

„A harmadik körben sikeresen megszöktünk a többiektől, majd a legvégén én nyertem a sprintet. Nem hittem volna, hogy a második aranyérmet is begyűjthetem ezen a világbajnokságon. Kivált ebben az évben. Köszönöm a támogatást mindenkinek, aki csak mellettem állt” – nyilatkozta Novák, akinek a 2013-as esztendő nem csak a felkészülés, illetve versenyzésről szólt. Tavasszal ugyanis beindult sportpolitikai karrierje, miután a Román Kerékpáros Szövetség március 15-i közgyűlésén a testület elnökévé választották. A szavazást hajszálnyival nyerte meg a korábbi elnök ellenében.

Novák gyorskorcsolyázóként kezdte sportolói pályafutását, de egy autóbaleset után amputálni kellett a jobb lábát.Sportkarrierjét azonban nem adta fel. Bő egy éve paralimpiai arannyal és ezüsttel tért haza Londonból, majd egy novemberi interjúban kifejtette, hogy nem játszotta el minden lapját. Ezt jól bizonyítják friss kanadai sikerei.

Kanadában szerzett aranyérme után a román ifjúsági és sportminiszter, Nicolae Băniciouiu a következő szavakkal méltatta a székelyföldi kerékpárost: „Gratulálok Eduárd az újabb világbajnoki címéhez. Az általad elért szintek egészen kivételesek, és ugyanilyen folytatást kívánunk a 2016-os riói paralimpiára is. Novák Károly Eduárd amellett, hogy világklasszis sportoló, követendő példa is, azért az ambícióért és elhatározottságért, amelyek átsegítették élete nehezebb pillanatain, így most etalonként nézhetünk rá. Hálásak vagyunk azért, amit Romániának tett és további sikereket kívánunk neki.”

A Quebec-tartomány Baie-Comeau nevezetű városában véget ért világbajnokságon rajthoz állt a kézdivásárhelyi születésű Oláh Attila is. A 24 éves versenyező az időfutamot a 20., míg a mezőnyversenyt a 15. helyen zárta.

Kimaradt?