Magyar dráma Jacusiróban: 7 másodperccel a vége előtt lőtt góllal nyert Románia

 

Dráma Jacusiróban. A végig vezető magyar válogatott hét (7) másodperccel a vége előtt kapott góllal 28-27-re kikapott Romániától a Japánban rendezett női kézilabda -világbajnokságon. Ez pedig azt jelentette, hogy a középdöntőben Spanyolország és Montenegró mögött Cristina Neaguék folytathatják.  

5-0-s villámrajtot vett a magyar női kézilabda-válogatott Románia ellen a Japánban rendezett világbajnokság C-csoportjának mindent eldöntő utolsó fordulójában. Tomori a falból, Kovacsics ellentámadásból, Háfra alúlról, Klujber hetesből, Schatzl szélről. Magyarország-Románia 5-0. A jacusirói csarnokban helyet foglaló magyar, illetve román szurkolók csak dörzsölték a szemüket. Előbbiek a boldogságtól, utóbbiak a csalódottságtól.

A magyar villámrajt teljesen megfogta a Tomas Ryde által vezetett román válogatottat, Neaguék bizonytalanodását mi sem bizonyítoja jobban, mint az a statisztika, ami az eladott labdák számát tekintve alakult ki szünetig (1-7)

A másik tényező, ami sokat nyomott latba, hogy Bíró Blanka több bravűros védést is bemutatott Cristina Neagu kísérleteinél, ami elbizonytalanította a románok szupersztárját. 

A 28. percben alakult ki az első félidő legnagyobb különbsége (15-8), amiből aztán egyet még le tudtak faragni a románok szünetig. (16-10)

Sokkal jobban kezdte a román válogatott a második félidőt, a 39. percben a Kim Rasmussen 18-15-ös állásnál érezte úgy, hogy időt kell kérnie. A time-out után a magyarok heteshez jutottak, de ezt Háfra kihagyta. Nem így a következő akcióban Neagu, aki bevágta a jobb felsőbe és 18-16-ra módosította az eredményt.

A tíz perces magyar gólcsendet Szabó Laura törte meg a büntetővonalról, a hetest Faluvégi harcolta ki. 19-16 A kettős emberhátrányban játszó románok Neagu hetese révén visszajöttek -2-re, de Kovacsics a következő akcióban betört a foghíjas román védelmen 20-17.

Negyed órával a vége előtt a románok teljhesen nyitottá tették a párharcot, a hetest értékesítő Neagu már 7 gólnál tartott. A következő akcióban Kovacsics megőrizte higgadtságát és nem hibázott. 21-19. 

Tíz perccel a vége előtt stabilizálódni tűny a 2-3 gólos magyar előny, ebben nagy szerepe volt a Neagu távoli löketét vállal védő Bírónak. Háfra gólja után Seraficeanu újabb hetest harcolt ki, amit Neagu kíméletlenül bevágott. 25-23

Dráma. Egy perccel a vége előtt a románok egyenlítettek 27-27. Kim Rasmussen időt kért. Ne feledjük, a magyar válogatottnak a döntetlen is jó, a románok csak akkor jutnak tovább, ha nyernek.

Fél perces magyar támadás után passzív játék miatt elveszik a labdát, Ryde időt kér. Hét másodkperccel a vége előtt a románok heteshez jutottak, Neagu egyet sem hibázott el eddig, s most sem remegett meg a keze. Bevágta, Románia a mérkőzés során először vette áta vezetést és 28-27-re megnyerte az összecsapást.

Ez pedig azt jelenti, hogy Románia lesz ott a középdöntőben, a magyar válogatott pedig a világbajnokság alsóházának számító Elnök Kupáért (13-24. hely) játszhat. 

A mérkőzés után Kim Rasmussen, a magyar válogatott dán szövetségi kapitánya rettenetesen indulatosan nyilatkozott a játékvezetők és a mérkőzés megfigyelőjének ténykedéséről. Tomas Ryde, a trikolórok román edzője pedig nagyon sportszerűen elismerte, hogy az utolsó hétméteresük nem volt jogos, és hozzátette, sajnálja a magyarokat.

 A magyarok két győzelemmel és három vereséggel a negyedik helyen zártak a C csoportban. Az Elnök Kupáért zajló alsóházi rájátszásban Argentína lesz az első ellenfelük vasárnap, romániai idő szerint hajnali 5.30-tól.

A magyar válogatottnak mostantól azért kell szurkolnia, hogy a tavalyi Európa-bajnokság 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon, mert ebben az esetben a kontinenstornán hetedik helyezett magyarok is részt vehetnek a márciusi selejtezőn.

Eredmény

  • Románia-Magyarország 28-27 (10-16)
1. Spanyolország 10 pont
2. Montenegró 8
3. Románia 6
4. Magyarország 4
5. Szenegál 2
6. Kazahsztán 0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?