Erste Liga: újra hátrányból fordítva győzött a Sportklub

Négy nap alatt a harmadik mérkőzését játszotta Magyarországon a Csíkszeredai Sportklub jégkorongcsapata, amely szinte hibátlan mérleggel, mindössze egyetlen pontot veszítve térhet haza. A Debrecen csupán az első harmadban tudott eredményes lenni, az első húsz percben szerzett három találat pedig kevés volt a liga egyik legjobb támadó szekcióját alkalmazó szeredaiak ellen.

Mindkét csapat a győzelem reményében lépett pályára az Erste Liga egyetlen hétfői mérkőzésén. Ennek megfelelően hatalmas iramot diktáltak a mérkőzés elején a csapatok. A rohanásból a DEAC jött ki jobban, a játékrész feléig kétgólos előnyt épített fel. Az hatodik percben Mazzag jól ért bele egy lövésbe megszerezve ezzel a vezetést csapatának (1-0). A gól hatására fokozta az iramot a Sportklub, előbb McLean, majd Pelley tette próbára Hetényit, ám a hazai hálóőr állta a sarat.

Az első emberelőnyt Flinta kiállítása révén a DEAC kapta a tízedik percben, ám helyzetig is alig jutottak el a két perc alatt. Ami nem ment öt a négy ellen, sikerült teljes létszámban és a 13. percben Izacky duplázta meg az előnyt: egy nagy Szamankov védés utáni kipattanó korongot húzott be a rövid alsó sarokba (2-0). Hamar válaszolt a Sportklub, a 16. percben Salló palánkról visszapattanó lövését Shalla vágta be közelről (2-1). Izacky kiállítása miatt emberelőnyhöz jutott a csíkszeredai csapat a 17. percben és alig telt el negyven másodperc a debreceni kiállításból, máris magasba lendülhettek a csíki ütők, miután Rokaly Szilárd kitűnő passzát Brophey vágta a jobb felső sarokba (2-2).

Nem tartott sokáig a kék-fehér öröm, a középkezdés után az első támadásból gólt szerzett a hazai gárda, Sági éles szögből lőtt gólja ismét előnyhöz juttatta az egyetemistákat (3-2). Gólzáporos első harmad után vonulhattak tehát az első pihenőre a csapatok, a nézők pedig valódi közönségszórakoztató jégkorongnak örülhettek.

A második játékrészben sem lehetett oka panaszra a mérkőzést a helyszínen, vagy a világhálón követőknek. Folytatódott a lendületes játék, és ugyan több hibát vétettek a csapatok, mégis látványos megoldásoknak tapsolhatott a lelkes hazai publikum és a maroknyi vendégdrukker. Bár mindkét kapus bemutatott szép mentéseket, Hetényinek a hazai kapuban több dolga akadt a második húsz percben, a csíki kékek álltak közelebb a gólszerzéshez.

A 31. percig bírta a nyomást a DEAC, ekkor egy szépen felépített akció végén Rokaly Szilárd szerzett szépségdíjas találatot: a Taratukhin, Becze összjáték után kapott korongot zseniális mozdulattal húzta el Hetényi mellett és helyezte a hazai kapuba (3-3). A játékrész második fele egyértelmű Sportklub-fölényben telt, a DEAC még emberelőnyben sem jutott el komolyabb gólszerzési lehetőségig. További gólok azonban nem estek, így a záró játékrésznek döntetlennel futottak neki a felek.

A harmadik harmadot lehengerlően kezdte a székelyföldi csapat és egy percen belül két gólt szerezve valósággal sokkolta a hazaiakat. A második percbe lépve egy buli után elhozott korongot Shalla elemi erővel vágott a bal felső sarokba, a középkezdés utáni akcióból pedig ismét Brophey volt eredményes, ő távolról mattolta Hetényit. Ezzel teljesen megváltozott a játék addigi képe. A DEAC kissé hitehagyottan próbálkozott közelebb kerülni, a Sportklub pedig hozta az idényben jellemző érett, megfontolt játékát. A mérkőzést öt perccel a végső dudaszó előtt a mesterhármasig jutó Shalla zárta le, a kanadai támadó szinte lemásolta második találatát, ahogy egy újabb buli utáni korongszerzést követően vágta a pakkot Hetényi lába között a hálóba.

A Sportklub így megőrizte veretlenségét és három győzelemmel, mindössze egy pontot veszítve térhet haza első magyarországi turnéjáról. A DEAC csapata továbbra is felemás képet mutat, bár a szokásos idei három gólt ezúttal is meglőtték hazai pályán, ám a rendkívül hatékony támadójátékot mutató Sportklub ellen ez kevésnek bizonyult.

Erste Liga alapszakasz

Debreceni EAC – Csíkszeredai Sportklub 3 -6 (3-2, 0-1, 0-3)

Debreceni Jégcsarnok, 437 néző

Gólszerzők: Mazzag (6.p.), Izacky (13.p.),  Sági (18.p.), ill. Shalla 16., 42., 56.p.), Brophey (18. és 42.p.), Rokaly Sz. (31.p.)

Kapura lövések száma: 28, ill. 42

Kiállításpercek: 4, ill. 6 perc

Kapcsolódók

Kimaradt?