Végleges a Sárik Péter Trió erdélyi turnéjának programja

A világjárvány miatt többször elhalasztott erdélyi turnéra indul júniusban a Sárik Péter Trió. A magyarországi dzsesszformáció a 2018-ban megjelent X Bartók lemeze anyagát játssza 12 helyszínen.

Bartók Béla szerzeményeinek dzsesszfeldolgozásait 2018-ban jelentette meg a Sárik Péter Trió. Bár az azóta eltelt négy évben számos koncertjük elmaradt, az album igazi „diadalutat” járt be – mondta el a Maszol érdeklődésére Sárik Péter, a zenekar zongoristája, vezetője.

„A lemez 2020-ban Fonogram-díjat kapott mint az év hazai dzsessz albuma, és bejártuk vele a fél világot, Nyugat-Európától Törökországon át egész Kazahsztánig. Természetesen Erdélybe is jöttünk volna, de a világjárvány miatt többször el kellett halasztanunk ezt a turnét, ezért most még nagyobb izgalommal várjuk, hogy elinduljanak a koncertek” – fogalmazott a zenész. Fotók: Aknay Csaba

A több mint kéthetes turné során 12 koncertet adnak. Mint Sárik Péter kiemelte, a zenekar tagjai pozitív, nyitott, jókedvű emberek és a fellépéseket is igyekeznek hasonló hangulatúvá varázsolni. „Nagyon fontos nekünk a közönség. Nem magunknak művészkedünk a színpadon, hanem az embereknek játszunk, igyekszünk örömet, katarzist adni, kiragadni őket a hétköznapokból, és ez a Bartók-műsor kapcsán sem lesz másként” – emelte ki.

Hozzátette, a koncertekre várnak minden dzsessz- és Bartók-rajongót, de azokat is, akik nem szeretik a zenéjét, és „még véletlenül sem” mennének el egy Bartók-hangversenyre. A zenész arra biztat mindenkit, hogy „adjanak egy esélyt” a műsornak, mert úgy játszák majd Bartók sokaknak túl nehéz, túl modern zenéjét, hogy mindenkinek szerethető lesz.

Sárik Péter elmondta, hogy várakozással és izgalommal készülnek az erdélyi szereplésekre. Hangsúlyozta azt is, hogy a műsor illik a bánsági, erdélyi vidékhez, hiszen Bartók itt született, rengeteg időt töltött itt, sok zenét gyűjtött a mai Románia területén, és személye a legnemesebb értelemben köti össze a magyar és a román népet.

„Emellett fontos, hogy abban az időszakban, amikor a Bartók-lemezen dolgoztam, gyakorlatilag kétlaki életet éltem, minden hónapban két hetet Csíkszeredában és ugyanannyit Budapesten. Nagyon komoly inspirációt jelentett nekem az itt eltöltött sok idő, nagy hatással volt az elkészült feldolgozásokra, és kíváncsian várom, hogy ezek hogyan hatnak majd az itteni közönségre. Jó előérzetem van” – fogalmazta meg.

„Amikor idejövünk, akkor hazajövünk. Amikor formálódik a turné, nem szervezőket, kultúrosokat hívok, hanem barátokat, évtizedes ismerősöket. Szinte minden turnéhelyszínen sokadszor lépünk fel, a közönségben rengeteg a személyes ismerős, haver, barát, tele vagyunk csodás közös élményekkel. Úgy érzem, szeretnek minket, és ahol szeretik az embert, oda szívesen megy” – tette hozzá.

A jövőbeni tervekről is szót ejtettünk a népszerű dzsesszzenésszel. Mint elmondta, sok izgalmas, nagyszerű projekt vár az együttesre a következő időszakban.

„Készül egy új Bartók-CD, a Falusi Mariannal közös Jazzkívánságműsor magyarul program harmadik lemeze, egy új anyag Luiza Zannal és Gyárfás István Gyafival, és tervezek egy saját szerzeményeket tartalmazó Trió-lemezt is. Nemrég egy nagysikerű közös Beethoven-koncertünk volt a Székelyföldi Filharmónia Vonósaival, és elhatároztuk, hogy folytatjuk a közös munkát. Természetesen minden új anyagunkat és a nemrég elkészült Kékszakállú feldolgozásunkat is szeretnénk majd elhozni Erdélybe, szóval biztos, hogy sokszor találkozunk majd a jövő évben is” – fogalmazott Sárik Péter.

Az erdélyi turné programja:
06.01: Nagyvárad
06.02: Marosvásárhely
06.03: Székelyudavrhely
06.05: Csíkszereda
06.07: Pürkerec
06.08: Kézdivásárhely
06.09: Sepsiszentgyörgy
06.10: Campina
06.11: Brassó
06.12: Déva
06.14: Nagykároly
06.15: Szatmárnémeti
Részletek megtalálhatók a zenész honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?