Változatos programokkal ünneplik a szecesszió világnapját Nagyváradon

Egész napos napos rendezvénysorozattal ünnepli a szecesszió világnapját a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány június 15-én. Az idei esemény központi témája a fény, amely lehet természetes, dekoratív, funkcionális, sőt, akár interaktív is.

A világnapi programok 10 órakor kezdődnek két, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló alkotóműhellyel. A Darvas—La Roche-ház mögötti sétányon a Coloradea című könyv illusztrátora, Alexandra Comanici várja a családokat szabadtéri festőműhelyébe. A képzőművész vezetésével a könyvből származó, állványokra helyezett sablonokat színezhetnek a résztvevők. A program 17 órától megismétlődik.

Forrás: Visit Oradea

Szintén 10 órától Mara Vida építész tart alkotóműhelyt kicsiknek és nagyoknak. A résztvevők színes celofánból és fekete papírból készíthethek a váradi szecesszióból inspirálódott ólomüveg-ablakokat a Darvas—La Roche-házban.

11 órától Zuh Deodáth eszmetörténész várja a művészettörténet iránt érdeklődőket Szecesszió – stílus vagy mozgalom? című előadására a Darvas—La Roche-ház konferenciatermében. Az előadás a szecesszió megnyilvánulási formáin, azoknak hasonlóságain és külömbözőségein keresztül keresi a választ a címben feltett kérdésre. 16 órától a Lüster Manufaktúra kézművesei szerveznek kerámia- és porcelánműhelyt a Darvas—La Roche-ház teraszán. Az érdeklődők a ház ornamentikájából inspirálódott tárgyakat készítnek majd, miközben elsajátítják a kerámiapréselés és a porcelánöntés technikáját.

Fotó: Visit Oradea

Csak ezen a napon újra megnyitja kapuit a Fekete Sas palotában egykor működő mozi. A komplexum A termében különleges vetítésre várják az érdeklődőket három időpontban: 10, 15, illetve 19 órától. A belépés a Sas palota passzázsából történik.

Az eseménysorozat keretén belül először láthatja a váradi közönség a bécsi szecesszió egyik alapítója, Gustav Klimt munkáiból inspirálódott immerzív kiállítást. A festő műveiből összeállított vetítés a főtéri Szent László templom falain kel életre 21:30 órától. A projekt a bukaresti MINA – Museum of Immersive New Arttal kötött együttműködésnek köszönhetően jött létre.

Az idegenvezetők több időpontban várják a nap folyamán mindazokat, akik többet szeretnének megtudni a történelmi belváros szépségeiről. A nappali séták 10, 11 és 12 órától magyar nyelven , 13 és 15 órától angol nyelven zajlanak, de csoport indul 16, 17, 18, 21 és 22  órától is. Remus Toderici váradi fotográfus fotós sétára invitálja az érdeklődőket 17 és 18 órától. Az indulás minden esetben a Sas palota elől történik.

A nap végére különleges fénybe borulnak a váradi szecessziós paloták. 21:30 órától multimédiás vetítések, fényjátékok és interaktív installációk lesznek láthatók a Fekete Sas palota passzázsában, a Deutsch házban, a Poynár házban, Egyesült Bihar Megyei Kereskedelmi Bank és Központi Takarékpénztár épületén, a Sztarill palotán, a bazárépület passzázsán, a Stern palotán, az Apolló palotán, a Moskovits palotán, illetve az Adorján-házon.

Fekete Sas palota/ Forrás: Kárpát-medencei Értékmentő Alapítvány

A programot 22:00 órától Luiza Zan népszerű román jazzénekesnő különleges koncertje zárja a színház mögötti téren. A színpad hátterében a frissen felújított Adorján-ház ragyog újra régi fényében.

A részvétel minden eseményen ingyenes, de bizonyos esetekben regisztrációhoz kötött. A három alkotóműhely, a szecesszióról szóló előadás, a filmvetítés, illetve a fotós túra esetében a rendezvény Facebook-eseményéről elérhető űrlapokon lehet regisztrálni.

A Réseau Art Nouveau Network – RANN 28 olyan várost foglal magában, amelyek jelentős szecessziós örökségggel büszkélkedhetnek. A tagok között van például Párizs, Barcelona, Brüsszel, Budapest és Bécs. Nagyvárad Románia egyetlen olyan városa, amely tagja ennek a hálózatnak. A szecesszió világnapját a szervezet 2013 óta ünnepli, azzal a céllal, hogy a 19. század végére, 20. század elejére jellemző szecessziós művészetet és építészetet láthatóbbá tegye a nagyközönség számára.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?