A szecessziós múzeum volt a legjövedelmezőbb látnivaló tavaly Nagyváradon

A Nagyvárad egykori aranykorát megidéző, a Darvas-házban berendezett szecessziós múzeum volt a legjövedelmezőbb látnivaló tavaly a partiumi városban – derül ki a Bihar megyei műemlékvédelmi alapítvány 2023-as évre szóló jelentéséből.

A néhány éve felújított és múzeummá alakított ingatlant kezelő alapítvány szerint a létesítmény több mint 450 ezer lej bevételt hozott. A szecessziós palotáiról híres város polgárainak múlt század eleji életmódját megidéző kiállításokat több mint 28 ezren keresték fel tavaly, a bevétel a belépőjegyek árából és az itteni rendezvényekből származott – írja az MTI.

Fotók: visitoradea.ro

 Az önkormányzati tulajdonban lévő látnivalók közül a városháza tornya volt a leglátogatottabb, 36 ezren keresték fel. A neológ zsinagógával, a nagyváradi zsidóság múzeumával és a szabadkőművesek múzeumával kiegészülő látnivalóknak összesen csaknem százezer látogatója volt – áll a jelentésben.

A nagyváradi városvezetés februárban a 2024-es évre is meghirdette a turizmus ösztönzését célzó „Nagyvárad, szeretettel” kampányát. Ennek keretében az említett létesítmények az idén ingyen látogathatók.

A 2024. március 1. és december 31. között zajló kampányban részt vevő szálláshelyek vendégei két ott töltött éjszaka után számos kedvezményben részesülnek. A városházi múzeumok mellett a Körösvidéki Múzeumot, az Ady Endre Emlékmúzeumot és a vármúzeumot is ingyen látogathatják. Egy napig ingyen használhatják a tömegközlekedést, valamint az egyes kávéházakban, éttermekben is kedvezményben részesülnek.

A termálvize miatt országos jelentőségű turisztikai célponttá nyilvánított Nagyváradot több százezer turista keresi fel évente, legtöbbjüket az akvapark, valamint Félixfürdő és Püspökfürdő közelsége vonzza. A városvezetés nekik akart élményt szerezni, amikor több felújított műemlék épületben a város múlt század eleji aranykorát megidéző múzeumot rendezett be, emlékeztetve hogy Nagyvárad Budapest után a térség második gazdasági és kulturális központja volt.

A bécsi szecesszió stílusában épült Darvas-házat előbb megvásárolta, majd uniós forrásokból felújíttatta és Románia egyetlen szecessziós múzeumaként rendezte be az önkormányzat. A 1909-1912-ben, a Vágó-fivérek tervei alapján épült háromszintes villa a város egyik legfontosabb szecessziós épülete, korabeli bútorokkal rendezték be.

Az elmúlt években az önkormányzati homlokzatfelújítási program révén a belváros többi szecessziós palotája, műemlék épülete is visszakapta egykori pompáját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?