Tortát kent szét a Mona Lisán egy idős hölgynek álcázott támadó Párizsban

fotó: Marca.comKerekesszékes idős hölgynek álcázta magát az a fiatal férfi, aki tortát kent szét a híres Mona Lisa festményt védő üvegen a párizsi Louvre Múzeumban, hogy úgymond „megmentse a bolygót”.

A zavarba ejtő incidens vasárnap történt, az esetről számos felvétel kezdett keringeni az interneten. Egy szemtanú a Twitteren azt írta, hogy a női parókát viselő támadó hirtelen felpattant a kerekesszékéből, és megpróbálta betörni a festményt védő golyóálló üveget, majd amikor ez nem sikerült neki, fehér színű tortakrémet kent szét rajta. Mielőtt a biztonsági emberek elvezették őt a helyszínről, még vörös rózsákat is szétszórt a teremben.

Egy, ugyancsak a Twitteren megjelent videofelvételen a férfi azt kiabálja franciául, hogy „vannak, akik épp lerombolják a Földet. Művészek, gondoljatok a Földre! Ezért tettem, amit tettem. Gondoljatok a bolygóra!”

Az akció során a festményben nem keletkezett kár.

Leonardo da Vinci (1452–1519) festménye a Louvre leglátogatottabb műkincse, 2005 óta egy különteremben van kiállítva védőüveg alatt. A múzeum adatai szerint a Mona Lisát a múzeum látogatóinak 90 százaléka megtekinti.

2009-ben egy orosz nő egy bögrét hajított a Mona Lisára. A festménynek akkor sem esett baja, a bögre összetört a védőüvegen. Az orosz nő azzal indokolta tettét, hogy elkeseredett volt amiatt, hogy nem kapta meg a francia állampolgárságot. 1956-ban egy bolíviai férfi követ hajított a képre, megrongálva az alak bal könyökét, ezt követően megerősítették a védelmét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?