Több résztvevőt vonzott idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Erdély aranykorába röpítette a közönséget július 8–16. között a több mint negyven kiadást megért Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely a helyi tehetségek mellett európai és erdélyi zenészeket is elhozott. A teltházas koncerteken kívül a kísérőrendezvények is nagy népszerűségnek örvendtek, egyes programpontokra tavalyhoz képest akár négyszer több résztvevőt bevonzva – közölték a szervezők.

A fesztivál kilenc napja alatt 29 rendezvényen vehettek részt az érdeklődők: 15 koncerten, egy zenés helytörténeti túrán, könyvbemutatón, borkóstolón, zenés vacsorán, reneszánsz gyermeknapon és táncházon, továbbá gyermekfoglalkozásokon, régizenei tudományos, valamint gasztronómiai előadáson és vezetett tárlatokon.

Fotó: Szigeti Vajk István

A fogvatartottak is részesültek zenei élményben

Idei újdonság, hogy a csíkszeredai börtön közreműködésével, az Oboe Band együttes révén a fogvatartottak is részesültek a régizenei élményből.

Fotó: Fodor Zsuzsanna

A szervezők örömére szorosabb együttműködést sikerült kialakítaniuk a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal is, amelynek keretében szintén az Oboe Band jóvoltából a Haladás utcai központban elhelyezett gyermekekhez házhoz ment a régizene. Ezenkívül a Régizene Nyári Egyetemen is vettek részt hangszeren tanuló diákjaik. A gyermekvédelmi igazgatóság rendszerében lévő gyerekekből önkénteskedtek is néhányan.

Fotó: Fodor Zsuzsanna

Idén öt országból kilenc helyszínen 14 együttes lépett a Csíkszeredai Régizene Fesztivál színpadára. Románián kívül Németországból, Magyarországról, Norvégiából és Csehországból voltak fellépők.

Több mint 80 diák a régizenei nyári egyetemen

A XV. Régizenei Nyári Egyetemre, ami július 9–14. között zajlott szép számban jelentkeztek diákok. A közel egy hétig tartó közös zenei gondolkodást és próbákat a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg. Számokban kifejezve a nyári egyetem egyenlege: kilenc mesterkurzus, három nyitott kurzus, tíz oktató, három korrepetítor, három fordító és 82 részt vevő diák 4 országból – összegeztek a szervezők közleményükben. 

(nyitókép: Prisma együttes | Fotó: Szigeti Vajk István)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?