Tizenkilencedik alkalommal szerveztek nemzetközi humorfesztivált Nagyenyeden

A nagyenyedi Liviu Rebreanu Multikulturális Központ és az Inter-Art Alapítvány, Nagyenyed Polgármesteri Hivatala illetve a Román Karikaturisták Szövetsége társszervezésében tartották meg a XIX. Nemzetközi Humorfesztivált Nagyenyeden, ebből az egyik kiadás az online térben zajlott. A rangos eseménynek a Bethlen Gábor Kollégium adott otthont április 27-én, csütörtökön, de a kiállítás anyagának egy része május folyamán is megtekinthető lesz.

A szerző felvételeiA nap folyamán több érdekes kiállítás megnyitójára került sor. A humorfesztivál fővédnöke, Ştefan Popa Popa’s karikaturista egyéni tárlatot mutatott be az Apafi-teremben, amellyel ezúttal is kivívta az itteni közönség elismerését. A karikaturista ugyanakkor egy nemzetközi kiállítás kurátoraként is jelen volt az eseményen. Egy másik érdekes kiállítás neves törökországi karikaturisták munkáiból készült válogatást tárt a közönség elé és külön mutatták be a hazai tematikus alkotásokat is.

A közel két évtizedes múlttal rendelkező fesztiválon hagyománnyá vált, hogy a nemzetközi hírnevű karikaturista a tehetséges diákok számára „nyílt órát” tartson, amelyre idén a város öt iskolájából húsz tanuló jelentkezhetett. A beavatást követően a fiatalok egymásról készítettek jobbnál jobb karikatúrákat, a bátrabbakról a művész gyorsportrét készített.

Az est folyamán a kollégium díszteremben két humoros előadást láthattak a résztvevők. A gyulafehérvári Skepsis Társulat, amelyik évek óta jelen van az enyedi humorfesztiválon, ezúttal A boldogság receptje című darabot adta elő (szereplők: Liudmila Cioflică, Viorel Cioflică, Daniel Muntean, rendező: Viorel Cioflică).

Az enyediek „ismerősként” üdvözölhették az est másik előadóját, Elena Ivanca-t, a Kolozsvári Nemzeti Színház művészét, aki ezúttal a Munkát keresek című egyszemélyes performansszal lépett a színpadra, a közönség tagjait is bevonva műsorába. A tragikomikus darab középpontjában egy negyvenes éveiben járó hölgy áll, akinek a munkaadók számtalan fölösleges kérdést tesznek fel.  

A polgármesteri hivatal előtt felállított pannókon a járókelők valódi ízelítőt kaphattak mindabból, ami a karikatúrát jelenti és jellemzi. Kiállítottak: Miroslav Barvircak (Szlovákia), Marcin Bondarowicz (Lengyelország), Shahram Shirzadi (Irán), Liviu Stănilă (Románia), Raed Khalil (Belgium), José Adnael Silva (Brazília), Wilber Chavarría Centeno (Nicaragua), Sergiu Grapa (Románia).

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?