Szombaton tartják az Erdélyi Kvízbajnokság döntőjét

Ezen a hétvégén dől el, hogy melyik csapat lesz az idén januárban kezdődött, 10 fordulós, általános műveltséget, honismeretet és tájékozottságot ellenőrző bajnokságnak a győztese. 2023 január és november között Szatmárnémeti, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nagykároly csapatai vettek részt a Kovács Zsolt kvízmester által vezetett megmérettetéseken, szombaton 17 órától pedig az is kiderül, kik bizonyultak a legjobbnak.

A 2023-as Erdélyi Kvízbajnokság keretében 5 városból összesen 82 csapat játszott 10 hónapon keresztül. A november 25-ei, kolozsvári döntőre, amelynek a házigazdája a Mathias Rex Egyesület, támogatója az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, az 5 város 3 legjobb csapata kapott meghívást, amely döntő nyertesei a nagyértékű ajándékcsomagok mellett egy csapatépítő hétvégét is nyerhetnek a Magenta Székelyföld jóvoltából.

Forrás: Kovács Zsolt kvízmester KoZso Facebook-oldala

A bajnokság elsődleges céljának tűzte ki, hogy az erdélyi magyar közösséget érintő témákat és fontosabb problémákat dolgozza fel szórakoztató és csapatépítő formában, vitaindítóként szolgálva az erdélyi magyar, jó értelemben vett „kocsmai értelmiség” körében. Így az idén szó volt: épített örökségről, mesterséges intelligenciáról, öltözködési stílusokról és a véges erőforrásainkról egyaránt.

Kovács Zsolt KoZsoval nemrég a Maszol készített interjút Giunness-rekordja kapcsán: hivatalosan is az ő nevéhez kapcsolódik a világ leghosszabb élő kvízműsora. A korábbi rekord 32 óra volt, ezt sikerült közös erővel megdönteni, most 34 óra 35 perc, és körülbelül 500 résztvevő segédkezett benne. Az interjút itt olvashatják.

„A kocsma borzasztóan jó hely, mivel nincsenek tabu témák, bármilyen témáról lehet építő jellegű vitát folytatni egy jó közösséggel, ami most már adott a második év végére, egész Erdélyben” — vallja Kovács Zsolt, kvízmester, a bajnokság ötletgazdája. Hiánypótló, alternatív szórakozás, amely egy igencsak széles réteget szólít meg — az általános műveltségi kérdések mellett társadalmi problémákkal, azok tematizálásával, jelenkori s igencsak fajsúlyos problémákkal (például kiskorúak, fiatalok alkoholizmusa, romakérdés, de akár nemzeti hőseink meglátása, értékelése napjainkban) is foglalkozunk — s mivel maga a környezet lazább, ezekről a komoly, súlyos témákról is másképp, lazábban, nyíltabban beszélgetnek.

Forrás: Kovács Zsolt kvízmester KoZso Facebook-oldala

„Kolozsvár sok tekintetben számít Erdély fővárosának, nem véletlen tehát, hogy az Erdélyi Kvízbajnokságnak is itt zajlik a döntője. A kocsmakvíz műfaja jó lehetőség a találkozásra, kötetlen társalgásra. A politika szinte mindig téma lesz egy társasági asztal körül. A kvízestek alatt sokszor nem csak a kérdésekben, hanem a szünetekben a beszélgetések alatt is megtárgyaljuk az aktuális ügyeket. Ez a formátum lazább, árnyaltabb magyarázatoknak is teret enged, mindenképp helye van az ilyenszerű kapcsolattartásnak is munkánkban” – mondta el Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Ezzel a kiforrott közösséggel az idén a Kovács Zsolt kvízmester Guinness világrekordot is döntött: 34 óra 35 perc és 45 másodperccel ő tartja a világ leghosszabb élő kvízműsora rekordot. A kvízműsoron több mint 500 játékos fordult meg, az ő segítségükkel dőlt meg az előző rekord.

A döntő november 25-én, szombaton, 17 órakor kezdődik a Kerékcsárdában, ahová a csapatok mellé várják a kisérőket, támogatókat és szórakozni vágyókat is! A bajnokság városonkénti állása és szabályzata megtalálható a www.kovacszsolt.ro/erdelyikvizbajnoksag weboldalon!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?