banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Színházkedvelők, figyelem! Ilyen lesz a 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron

November 3–17. között szervezi meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, melynek kiindulópontja: 35 év a rendszerváltás óta. A csütörtöki sajtótájékoztatón Tompa Gábor fesztiváligazgató ismertette a programot.

A színházkedvelők minden második év novemberében kiemelten várják a Kolozsváron megszervezésre kerülő Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált, és mivel páros év van, idén is jónéhány országból érkeznek előadók. Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója bevallotta, hogy anyagiak hiányában kérdéses volt a 2024-es fesztivál létrejövetele, éppen ezért mérlegelni kellett: ebben az évben túlsúlyban vannak a hazai fellépők, kevesebb a nemzetközi előadó, viszont ez nem jelent minőségi romlást.

A szerző felvétele.

Pontosan 35 év telt el az 1989-es romániai rendszerváltás óta, így ez a kiindulópontja a fesztiválnak is. „Ez a 35 év gyakorlatilag másfélszerese annak az időnek, amennyit a Ceaușescu-rendszerben és az egyre erősödő diktatúrában éltünk, így azt hiszem, hogy az akkor hirtelen ránk tört szabadsággal vagy annak az illúziójával élve felnőtt két, három generáció is, és még mindig nem kaptunk részleges választ sem arra, hogy mi is történt akkor és azóta. Forradalom volt vagy államcsíny? Kik voltak a mozgatórugói? Átvilágítottuk-e a múltat kellőképpen ahhoz, hogy nyugodt lelkiismerettel továbbléphessünk?”. Ezek a kérdések pedig, Tompa szerint, megválaszolatlanok maradtak.

És hogy mi a színház szerepe ebben? Mint a legtöbb művészeti formának, a színháznak is az a feladata, hogy újra és újra feltegyen kérdéseket, és potenciális megoldásokat kínáljon.

Az előadások sorozatát Oana Pellea, híres román színésznő egyszemélyes produkciója, a Csendes menekülés indítja november 3-án, 19:30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. A színésznő egyben rendező is, aki nem színházi előadásként, inkább egyfajta vallomásként tekint erre a darabra, amely Lena Constante képzőművészről szól, aki 12 év politikai börtönbüntetést kellett átvészelnie.

A rendszerváltásos témának apropóján láthatja a közönség a Temesvári Német Állami Színház előadását, melynek címe Romániai napló. Temesvár (r. Carmen Lidia Vidu). Ez a ’89-es forradalom temesvári történéseiről, megéléseiről szól, egyedi köntösben.  Továbbá megtekinthető a Raszputyin című előadás (r. Sardar Tagirovsky) is, melyet a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata visz színpadra. A mű eredeti szerzője Szőcs Géza, a kolozsvári költő és politikus.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással képviselteti magát a fesztiválon. Az egyik a Janovics, amely Janovics Jenőről, a kolozsvári filmgyártás atyjáról és nem mellesleg színházigazgatóról szól. Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezte, aki visszatérő vendégrendezője a színháznak. A második előadás A félreértés, Mihai Măniuțiu nagysikerű román rendező és színházi szakember rendezésében.

A fesztivál felhozatalát gazdagítja továbbá két táncelőadás is. A Székesfehérvári Balett Színház egy nem balett jellegű produkcióval készül: Pillangók & Percről percre (r. Egerházi Attila), amely Örkény István és L. Simon László művei alapján készült. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is Párizsból érkeznek afrikai táncosok, akik Josef Nadj koreográfus vezetésével a Telihold című nonverbális előadással örvendeztetik meg a közönséget.

Továbbá érkeznek fellépők jobbnál jobb előadásokkal Bulgáriából (Az utolsó tekercs, r. Ivan Dobchev, Ahogy tetszik, r. Tompa Gábor), Szerbiából (A menthetetlen, r. Nataša Radulović), és Magyarországról, ezen belül Miskolcról (Vadkacsa, r. Rusznyák Gábor) és Budapestről is (Kinek az ég alatt már senkije sincsen, r. ifj. Vidnyánszky Attila).

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a Yorick Stúdió közös produkcióját is láthatja a közönség (Lázadni veletek akartam, r. Sebestyén Aba), csakúgy, mint a Kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház A légbenjáró című előadását (r. Tompa Gábor). A fesztivál záróelőadása A Mester és Margarita (r. Nona Ciobanu) november 17-én, 19 órától lesz, melyet a Nova Gorica-i Szlovén Nemzeti Színház művészei visznek színpadra.

Bár egy nemzetközi fesztiválról van szó, nyelvi bökkenők nem lesznek, hiszen minden előadás feliratozva lesz magyarul, románul és angolul is, így nyitják meg a kapukat minden színházkedvelő érdeklődő számára. A fesztiváligazgató a zenekedvelők figyelmébe ajánlott egy rendkívüli eseményt: november 11-én két világhírű hegedűművész, a temesvári származású Sascha Bota és Annelie Gahl 44 Bartók Béla duót adnak elő. Ezek mellett járulékos programokon is részt vehetnek a fesztiválozók: lesznek kiállítások, könyvbemutatók és kerekasztal-beszélgetések is.  

Részletek a Kolozsvári Állami Magyar Színház weboldalán vagy az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Facebook-oldalán.

 

 

banner_1pp9VAgz_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_300x250.png
banner_1EKDNy6B_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_970x250.png
banner_VDHJPUiH_MASZOL_WEBBANNEREK_MASZOL_728x90.png

Kapcsolódók

Kimaradt?