banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

35 év a rendszerváltás óta – Hamarosan kezdődik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Kolozsvári Állami Magyar Színház kilencedik alkalommal szervezi meg az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Idén a rangos eseményre november 3-17. között kerül sor. A fesztivál idei kiadásának alcíme: 35 év a rendszerváltás óta, melynek apropóját az 1989-es romániai rendszerváltás 35. évfordulója adja.

A rendszerváltás fordulópontot jelentett Románia és közösségünk számára, új korszakot nyitva mind politikai, mind társadalmi téren. A rendszerváltás a művészetekre, így a színház világára is jelentős hatást gyakorolt. A tizenöt napos fesztivál kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a bemutatott előadásokon keresztül közös múltunkra reflektáljunk, értékeljük elért eredményeinket és kudarcainkat, valamint kijelöljük a jövő irányait.

A fesztivál során olyan neves művészek lépnek színpadra, mint Oana Pellea, Hegedűs D. Géza vagy Ofelia Popii, valamint olyan kiváló rendezők munkáit is láthatja a közönség, mint Nona Ciobanu, ifj. Vidnyánszky Attila, Mihai Măniuțiu, Josef Nadj, Rusznyák Gábor, Tompa Gábor vagy Sardar Tagirovsky.

Oana Pellea/ Fotó: Florin Ghioca

Oana Pellea, a nemzetközileg elismert és díjnyertes román színésznő, idén is színpadra lép az Interferenciákon. Legutóbb Tompa Gábor luxemburgi rendezésében, A székek című előadásban láthatta őt a közönség a 2022-es Interferenciákon. Ez alkalommal A csendes menekülés című egyszemélyes előadásával, a Bukaresti Nemzeti Színház produkciójával szerepel a fesztivál programjában.

A tánc- és mozgásszínház szerelmesei is izgalmas programokra számíthatnak: idén először lép fel a fesztiválon a Székesfehérvári Balett társulata, valamint megtekinthetik Josef Nadj legújabb mozgásszínházi előadását, a Telihold című produkciót is, akinek az Omma című rendezése a 2022-es Interferenciákon nagy sikert aratott.

A Temesvári Állami Német Színház előadása, a Romániai napló. Temesvár egy olyan projekt, amely a film, a fotográfia és a színház művészeti formáit ötvözi. Célja, hogy cenzúrázatlan, őszinte vallomásokon keresztül tükrözze az emberek közötti kapcsolatok mélységét, miközben a városi környezet hatásait is figyelembe veszi. A színésznők élettapasztalatain alapuló történetek a boldogság és fájdalom, a siker és kudarc, valamint a trauma és depresszió, elidegenedés és önfelfedezés pillanatait elevenítik meg, reflektálva az elmúlt 30 év romániai történéseire.

Fotó: Ovidiu Zimcea

Szőcs Géza Raszputyin című drámáját a szatmárnémeti Harag György Társulat előadásában láthatja a közönség. A Sardar Tagirovsky rendezte produkció több fesztiválon is bemutatkozott, és 2020-ban két díjat is nyert a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján: Rappert-Vencz Gábor, a címszereplő, elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját, míg a Harag György Társulat az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját kapta a kiváló társulati munkáért.

A Vígszínház ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével, a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című Arany Jánosról szóló előadásával vesz részt a fesztiválon. Ifj. Vidnyánszky Attila nevét a közönség már jól ismeri, hiszen rendezései – a Rómeó és Júlia, az Ifjú barbárok és a Janovics – állandó közönségsikernek örvendenek Kolozsváron.

Fotó: Gordon Eszter

A 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon több klasszikus szerző műve is műsoron szerepel. Eugène Ionesco A légbenjáró című abszurd drámáját a Kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház kétszer is műsorra tűzi, míg William Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát a várnai Stoyan Bachvarov Állami Színház előadásában tekintheti meg a közönség. Mindkét előadás rendezését Tompa Gábor jegyzi.

A kortárs romániai színház kiemelkedő alakja, Nona Ciobanu rendezésében, a fesztivál utolsó napján láthatja a közönség Mihail Bulgakov egyik legjelentősebb művét, A Mester és Margaritát, a Nova Gorica-i Szlovén Nemzeti Színház előadásában.

Fotó: Czinzel László

A fesztivál különleges zenei élménnyel is várja közönségét: Annelie Gahl és Sascha Bota európai rangú hegedűművészek előadásában hallhatják Bartók Béla 44 duóját két hegedűre. Az előadások mellett szakmai beszélgetésekre, közönségtalálkozókra, könyvbemutatókra is sor kerül.

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatók online, valamint a színház jegypénztárában. A légbenjáró című előadásra jegyek online válthatók, vagy a Kolozsvári Nemzeti Színház jegypénztárában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?