Székelyföldön is megrendezik az Orgonák éjszakáját

Két székelyföldi helyszíne is lesz szombaton, május 18-án az Orgonák éjszakája programsorozatnak, a háromszéki Sepsiszentgyörgy és az udvarhelyszéki Homoródalmás - közölte hétfőn az MTI-vel a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

A két székelyföldi koncert a Filharmónia Magyarország és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy együttműködése révén valósul meg. Az idén nemzetközivé váló programsorozat keretében május 18-án 18 órától Sepsiszentgyörgyön Kecskés Mónika és Deák László tart orgonahangversenyt a Krisztus Király Római Katolikus templomban.Fotó: Pixabay

A Párizsban, Londonban és Bécsben tanult orgonaművészek számos rangos nemzetközi orgonaversenyen vettek részt. Közös székelyföldi hangversenyükön Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Adolf Friedrich Hesse műveit játsszák, valamint Pikéthy Tibor Improvizáció a Himnusz fölött című darabját is műsorra tűzik.

A homoródalmási unitárius templomban Erich Türk koncertjét hallhatják az érdeklődők szintén pünkösdszombaton 19 órától. A neves erdélyi orgona- és csembalóművész a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatója. 1972-ben született Kolozsváron, tanulmányait a városban és Bécsben folytatta. Számos mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában.

Türk 1995-1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karnagya volt, jelenleg orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét oktat Kolozsváron. Szólistaként, a Transylvania Barokk Együttes és a Balkan Baroque Band tagjaként számos külföldi koncertet adott. Kortárs zenét is játszik, több hazai zeneszerző művét ő szólaltatta meg elsőként.

A programsorozat részeként szombaton valamennyi helyszínen előadják Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzőjének az alkalomra írt fanfárját, a Fanfare Ungarico-t. A székelyföldi koncertek ingyenesek.

Az Orgonák éjszakája programsorozatot évek óta sikerrel rendezi meg a Filharmónia Magyarország, idén pedig nemzetközivé válik. Négy kontinens közel 30 országában tartják meg pünkösd szombatján azzal a céllal, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát.

Kapcsolódók

Kimaradt?