Szegényebb lesz Kolozsvár belvárosa: bezár a Phoenix könyvesbolt

17 év után bezár az egyik kolozsvári magyar könyvesbolt, a Phoenix. Az üzlet utolsó nyitvatartási napjain szervezett jótékonysági vásáron befolyt összeget a tulajdonosok, Magyari Eszter és Erzsébet megsegítésére fordítják.

A Magyari testvérek 2005-ben nyitották meg a könyvesboltjukat, amely nem csak üzlet volt, közösségépítő tevékenységet is folytattak a keretében, például évente megszervezték a János Zsigmond Unitárius Kollégiummal közösen az Atlantisz harangoz című országos versmondó-vetélkedőt. Az évek során többször nehéz helyzetbe kerülő, költözni kényszerülő bolt tulajdonosai, Esztike és Erzsike néni – ahogy a kolozsváriak ismerik őket – elhatározta, hogy az utolsó könyveket a Telefonos Szeretetszolgálatot működtető és különböző szociális szolgáltatásokat nyújtó Solidaris Egyesületnek adományozzák. Az egyesület azonban a felajánlást csak egy feltétellel fogadta el: ha a könyvek értékesítéséből befolyt összeget visszajuttathatják a tulajdonosoknak, akiknek „tartozik a kolozsvári közösség”.

A jótékonysági könyvvásárként meghirdetett esemény március 7-én kezdődött, és három napon át, azaz március 9-ig tart a bolt Deák Ferenc utca (Eroilor) 22. szám alatt található helyiségében, reggel 10 és este 8 között.

Forrás: a könyvvásár Facebook-eseményeSajó Norbert, a Solidaris Egyesület elnöke elmondta, nagyon meglepődött, amikor felhívták, hogy egy ekkora könyvadományt hagynának az egyesületre, de az első perctől kezdve azt mondta, hogy ezt szeretné elfogadni, és szeretné megtalálni minden könyvnek a megfelelő helyét. Mint mesélte, arra gondoltak, hogy valamilyen formában ezt vissza kell fordítani a könyvtulajdonosoknak, hogy meghálálják nekik a kolozsvári magyarságért tett sok jót. „Egy percig nem kérték, nem számítgattak, nem követelőztek, sőt, szerintem Magyari Esztike és Erzsike néni arra számítottak, hogy mi majd szétosztjuk a könyveket. Nekünk azért úgy tűnt helyesnek, hogy inkább egy jótékonysági vásárt hirdessünk meg, mert azt gondoltuk, talán lesz más is, aki felfigyel erre az ügyre” – mondta Sajó Norbert.

A jótékonysági vásár célja volt az is, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyari testvéreket már nem sokáig kereshetik a kolozsváriak a város szívében. Másrészt az egyesület tagjai úgy gondolták, a vásár jobb megoldás, mint valakinek könyvcsomagot adni, mert így mindenki maga választja ki a neki tetsző könyvet. Célirányosabban szerették volna eljuttatni a könyveket az olvasóknak, és ebben a Magyari testvérpár is egyetértett az egyesülettel.

Sajó Norbert elárulta, ma is őrzi azt a mesegyűjteményt, amit Esztike és Erzsike néni boltjában vásárolt meg. A 2005-ben nyílt bolt a könyveken túl bizalmat, kedves szavakat és a magyar nyelvet is jelentett a belvárosban, véli a Solidaris Egyesület elnöke, aki szerint ez hiányozni fog a kolozsváriaknak. Sajó Norbert úgy látja, a bolt bezárása összefüggésben állhat azzal, hogy a könyvek iránti kereslet az utóbbi 10-15 évben megcsappant, és „van, aki megpróbálja tartani a lépést a sok változással, az új trendekkel, de van, akihez ez már nem való, vagy nem méltó”.

Mint kiemelte, a Magyari testvérek munkája a bolt bezárása után sem vész el, hiszen az általuk szervezett Atlantisz harangoz versmondó vetélkedőn résztvevők közül kikerült „szinte egy emberöltőnyi generáció”, akik most teológusok vagy tanári pályára léptek, „és valamilyen módon biztosan befolyással volt és van rájuk az is, hogy megfordultak azon a versmondó versenyen”. „Én azt gondolom, hogy mindenképpen elismeréssel tartozom ennek a két nőnek, és ez a legkevesebb, hogy ilyen formában próbálok odaállni, és megkeresni minden egyes könyvnek a helyét. Biztosan vannak néhányan, akik még hasonlóképpen éreznek, ez a jótékonysági könyvvásár pedig nekik szól” – mondta Sajó Norbert.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?