Sikeresnek lenni és embernek maradni - a 4S Street tagjaival beszélgettünk

Felfelé ívelő pályán ragyog a gyergyószentmiklósi 4S Street népszerűségének csillaga. A fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő együttes a legnagyobb magyarországi koncerthelyszínek megtöltésére vágyik, miközben sosem feledkeznek meg arról, hogy honnan indultak. A zenekar tagjaival pénteki, csíkszeredai fellépésük előtt beszélgettünk a NyárON Szereda backstage-ében.

Fonogram – Magyar Zenei Díj elismerésben részesült a 2018-ban alakult 4S Street zenekar Mesélek a bornak című felvétele. „Az év hangfelvételhez” készült videoklip a WMMD Digitális Zenei Díját is besöpörte 15 milliót is túllépő nézettségével. Beszélgetésünk során először a sikerről, a siker megéléséről kérdeztük az együttes tagjait.

A siker tág fogalom

„Olyan tág fogalom a siker. Mi öten jól érezzük magunkat, szeretjük a dalokat, amiket kiadunk, van egy nagyon hálás közönségünk, akik követnek minket és elkísérnek rengeteg helyszínre. Kiépítettünk magunknak egy közösséget, amire büszkék vagyunk. Számunkra a siker, maga a jól létünk, az, hogy lehetőségünk van azt csinálni, amit a legjobban szeretünk” – mondta el Nicuța Alin, a 4S Street román származású énekes frontembere.

Mint Fülöp Loránd gitáros hozzáfűzte, a 2018-as megalakulásukat követően tudatosan építették fel a zenekar karrierjét. Sok mindent nem láthattak előre, hiszen a kononavírus-járvány nem várt fejleményeket hozott a szórakoztatóiparban.

Fotók: NyárON Szereda

„Akkor nagyon egymásba kellett kapaszkodnunk, hogy tovább tudjunk menni, de pont ezen beláthatatlan dolgok és az együtt megélt mélységek és magasságok miatt kovácsolódtunk igazán össze. Az a siker, amit öt év után magunknak tudhatunk, tulajdonképpen ezeknek a pillanatoknak köszönhető” – fogalmazott.

Pál Andor, dobos az egymásra figyelés fontosságát hangsúlyozta, ami különösen nagy hangsúlyt kapott a világjárvány idején. „Értékelnünk kell minden egyes felkérést, meghívást, aminek eleget tudunk tenni. A Covid-időszak csak még jobban összekovácsolta a zenekart és segített a sikerek elérésében. Nem volt sok koncert, nem volt pezsgés, de születtek dalok, amikor minden este együtt voltunk, gondolkoztunk egy-két pohár bor mellett Slágereket alkottunk ebben az időszakban” – elevenítette fel.

Népszerűek itthon és Magyarországon is

Kitértünk arra is, hogy hogyan tudják megőrizni erdélyi identitásukat, miközben egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon is. Erdélyiségükből sosem igyekeztek előnyt kovácsolni, igyekeznek a zene által eljutni a közönséghez.

Mihály Csaba, billentyűs elmondta, a nagy távolságok miatt rengeteg energiát felemésztenek az utazások. Ugyanakkor már Magyarországon is olyan stabil rajongói bázissal rendelkeznek, ami ösztönzően hat rájuk. „Az elejétől a végéig tudják a dalokat az emberek. Az első hat-hét sorban (a koncerteken) van egy mag, akik képesek több száz kilométert is utazni értünk. Nyilván ezt a kettős életet nehéz szervezni. Logisztikailag például nehezebb helyzetben vagyunk, mint egy magyarországi zenekar. Három napot vesz igénybe az utazással együtt egy fellépés. Próbáljuk az otthon töltött időt kihasználni a próbateremben, hogy az új dalokkal is haladjunk, várja a közönségünk. Nagy táskát cipelünk a hátunkon, belepakoltunk sok-sok felelősséget és mindannyian próbálunk ennek maximálisan eleget tenni. Mindenközben meg kell maradnunk embernek egymással szemben” – foglalta össze a zenész.

A közönség is fejlődik

Kíváncsiak voltunk, mennyiben más a magyarországi közönségnek játszani, mint idehaza.

„Ez minden évben változik. Eleinte, itthon, főleg barátok, ismerősök jártak a koncertekre, csupa ismerős arcot láttunk. Ez a mai napig így van, csak most már sokkal több az ismerős. Magyarországon az első fellépéseink vendégszereplések voltak, amikor valaki előtt felléptünk. Teljesen idegen közegben kellett megfelelnünk. Az aktuálisan bennünket meghívó zenekar közönségének kellett megfelelni. Ahogy Magyarországon saját közönségünk kezdett lenni, azt tapasztaltuk, és ezzel nem szeretnék megbántani senkit, hogy az ottani közönség kicsit felszabadultabb, nyitottabb. Azáltal, hogy egyre több színvonalas rendezvény van Erdélyben is, és fejlődik itthon is a fesztivál-kultúra, nagy fejlődés van ebben. Egyre inkább befogadók az emberek és ez a folyamat egyre több jó koncertet generál” – osztotta meg Fülöp Loránd.

A zenekar a NyárON Szereda első kiadásán, ingyenes helyszínen adott koncertet, idén pedig a nagyszínpadon vonzott tömegeket. Ezzel kapcsolatosan Alin Nicuța megosztotta, hogy 2022-ben is volt lehetőségük a nagyszínpadon fellépni, ám a központi park helyszíne mellett döntöttek.

„Ott az emberek jobban összetömörültek, családias volt a hangulat. Jó érzés volt átélni, hogy egy helyszín megtelt. Építő jellegű volt az a koncert. Az első olyan fellépésünk volt tavaly, amikor azt éreztük, hogy a közönségünk megfogott és elrepített” - emlékezett vissza az énekes. Hozzáfűzte, hogy a célok között a legnagyobb koncerthelyszínek megtöltése szerepel. A jövő évben például az egyik nagy budapesti koncert-helyszínen szeretnék bemutatni új lemezüket, tudtuk meg.

„Lassan közelednek a nagyobb helyszínek. Persze, a csillagok össze kell álljanak. Ha minden úgy működik majd, mint most, akkor merünk nagyokat álmodni” – fogalmazott Alin Nicuța.

Készül az új lemez

És ha már szóba került az új lemez, arra is kíváncsiak voltunk, mit lehet tudni a készülő albumról. Mint Fülöp Loránd megosztotta, az új lemez „hírnöke” a 2022-ben bemutatott A szívem ég című dal. „Készül az anyag, vannak nagyon jó dalok, dal-kezdeményezések. Jönnek az ötletek folyamatosan. Ehhez egy dolog kell, be kell üljünk a próbaterembe” – tette hozzá a gitáros. Mint megosztották az alkotási folyamat a 4S Streetnél egyértelműen csapatmunka, mindenki hozzáteszi a magáét, nem szeretnék azt, ha bárki kimaradna belőle.

A zenekart az idei fesztiválszezonban többnyire Magyarországon tudja meghallgatni a közönség. Míg 2022-ben több hazai fellépésük volt, idén 70-30 százalékra módosult a fellépések aránya Magyarország javára.

„Többnyire Magyarországon leszünk, de igyekeztünk, hogy a fontosabb erdélyi városokban, a nagyobb rendezvényeken ott legyünk. Jövőre újra azt tervezzük, hogy több koncertünk lesz itthon és ellátogatunk olyan helyszínekre, ahol a korábbi években már jártunk, de idén nem jutunk el” – emelte ki Fülöp Loránd.

A Fonogram-díjjal kapcsolatosan megosztották, hogy nagyon fontos visszajelzés számukra a közönség szeretete, de a szakmai elismerések is erőt adhatnak a folytatáshoz. És hogy hol tarthat majd a 4S Street pályafutása újabb öt év elteltével?

Legfontosabb a közönség

„Szeretném, ha ugyanilyen emberekként tudnánk majd itt ülni akkor is. Szeretném, hogy mindenki egészséges legyen fizikailag, morálisan, minden szempontból és a zenekar ugyanilyen jó hangulatban alkothasson. Készüljünk az 5-6. nagylemezünkre és a legfontosabb az, hogy a közönségünk mellettünk maradjon és legyenek koncertjeink” – fogalmazta meg Fülöp Loránd.

„Öt év múlva azt szeretném, hogy azon veszekedjünk, hogyan tudunk még néhány helyet a Papp László Sportaréna vendéglistájára szerezni. Abszolút nem lehetetlen!” – szögezte le Nicuța Alin.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?