Római hangulatot idéznek a mikházi régészeti parkban

Régészeti feltárást szimulálnak és múzeumpedagógiai tevékenységet szerveznek április 20-án, szombaton 10 és 18 óra között Mikházán, a Maros Megyei Múzeum régészeti parkjában.

A Műemléki Világnap alkalmával sorra kerülő rendezvény keretében a résztvevők megnézhetik az egykori római katonák fegyvereit és az ezekről készült replikákat és íjászversenyen mérhetik össze tudásukat.Fotók: Maros Megyei Múzeum

A mikházi régészeti lelőhely, a Római Birodalom kiterjedt védelmi rendszerén (limes) belül, stratégiai szerepet játszott a Nyárád mente és Dacia keleti határainak védelmében. A helyi hagyományban Tündérvár vagy Tündérpalotaként ismert erődről már a 18. század elején szólnak híradások. A 19. század utolsó harmadában végzett első ásatások a castellum pontos helyét azonosították. A bélyeges téglákon fennmaradt CPAI felirat tanúsága szerint az erődben c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum) segédcsapat állomásozott.Az utóbbi években zajló geofizikai mérések és intenzív terepbejárások a lelőhely kiterjedésének, belső topográfiájának a tisztázását tették lehetővé. A régészeti kutatások a parancsnoksági épület és a fürdő területén, illetve a civil település néhány pontján zajlottak.

A római hadsereg szerves részét képezték a segédcsapatok. A limes megszervezésében és kiépítésében a legfontosabb szempont a potenciális támadások kivédése és a kereskedelmi utak ellenőrzése volt, ezért minden stratégiai pontra az ellenfél harcmodorát ellensúlyozó katonai egység került. Minden harcmodor eltérő fegyverzetet és katonai felszerelést igényelt, ami egy rendkívül változatos régészeti leletanyagot eredményezett az évszázadok folyamán – írja ajánlójában az intézmény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?