banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Pár nap alatt több mint egymillió példányban keltek el az idei irodalmi Nobel-díjas könyvei

Az idei irodalmi Nobel-díjas, Han Kang dél-koreai író könyvei a múlt hét óta több mint egymillió példányban keltek el csak az országában – közölte szerdán az AFP-vel az ország három vezető könyvesboltja, idézi a News.ro. Az írónő néhány nappal ezelőtt azt is elárulta, melyik könyvvel érdemes kezdeni az ismerkedést a munkásságával.

Legalább 1,06 millió könyvét (beleértve az e-könyveket is) adták el Han Kang dél-korai írónőnek azóta, hogy október 10-én elnyerte a Nobel-díjat – közölte a Kyobo, az Aladin és a YES24, a három nagy dél-koreai könyv- és online forgalmazó, idézi a News.ro. „Han Kang könyvei soha nem látott eladásoknak örvendenek. Ilyen helyzetet még soha nem láttunk” – mondta az AFP-nek Kim Hyun-jung, a Kyobo, az ország legnagyobb könyvesbolthálózatának szóvivője.

Han Kang | Fotó forrása: han-kang.net

Han Kang az első ázsiai nő, aki elnyerte az irodalmi díjat. Az 53 éves írónőt elismerték „intenzív költői prózájáért, amely szembenéz a történelmi traumákkal, és feltárja az emberi élet törékenységét”. Külföldön leginkább a 2016-ban Man Booker-díjjal kitüntetett The Vegetarian (Növényevő) című regényéért ismert, amely arról szól, hogy egy nő erőszakos rémálmok után – amiknek katasztrofális következményei vannak házaséletére és mentális egészségére – radikálisan megváltoztatja étkezési szokásait.
Az Aladin könyvkereskedő szerint a Han Kangnak ítélt Nobel-díj után 1200-szorosára nőtt az alkotásainak az eladása a tavalyi év azonos időszakához képest, ugyanakkor a dél-koreai irodalom egészét tekintve 12-szeresére nőtt a könyvek eladása. A helyi média arról számolt be, hogy egyes nyomdák teljes kapacitással dolgoztak, különösen hétvégén, hogy megbirkózzanak a kereslettel. „Soha nem volt még ilyen nagy a forgalom, mióta 2006-ban a vállalatnál dolgozom” – mondta az AFP-nek az Aladin egyik alkalmazottja.

Mint világszerte sokan, úgy a Han Kang is meglepődött azon, hogy 2024-ben ő kapta az Irodalmi Nobel-díjat. Han Kang éppen befejezte a vacsorát fiával szöuli otthonában, amikor megkapta a hírt, hogy 2024-ben ő lett az Irodalmi Nobel-díj győztese. „Annyira meglepett és megtisztelt, hogy valaki felhívott, és elmondta ezt a hírt, így természetesen meglepődtem” – mondta Han Kang a La Repubblicának, idézte az index.hu. Hozzátéve, hogy aznap nem dolgozott, csak pihent: olvasott, és sétált egyet. „A fiam is meglepődött. És azóta sem tudok mást mondani, csak azt, hogy megtiszteltetés” – mondta még az írónő.

Han Kang – aki az első dél-koreai szerző, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat –, felidézte, hogy gyerekkorában dél-koreai könyvek között nőtt fel, amelyek azóta is közel állnak hozzá. S reméli, hogy a hírnek majd a koreai irodalom olvasói, valamint az író barátai is örülnek majd. Han Kang számára minden író inspirálóan hatott, akit gyerekkora óta olvasott, „mert mindegyikük az élet igazi értelmét keresi”. Ezért sem tudott megnevezni olyan írót, aki igazi ihletforrásként hatott rá.

Arra a kérdésre, hogy ha valaki fel akarja fedezni a munkásságát, hol kezdje, a friss Irodalmi Nobel-díjas szerző azt mondta, hogy szerinte minden író szereti a legújabb könyvét. Ezzel ő is így van. Esetében ez We Do Not Part című kötet, reméli, hogy jó kezdet lehet. Majd a The White Book című művét ajánlja még – amely nagyon személyes lett, mivel egy önéletrajzi könyv –, valamint a Növényevő című írását. Azt is elárulta, hogyan ünnepelte a Nobel-díjat. „Csak teáztam, nem iszom, teáztam a fiammal, és csendben ünnepeltem.” A szerzőnek eddig két könyve jelent meg magyarul, a Növényevő és a Nemes teremtmények.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?