Összművészeti parádét ígérnek a Double Rise Fesztiválra

Összművészeti parádét ígérnek a fesztiválozóknak a szervezők az idei Double Rise-on. Augusztus 10-12. között Torockón a szervezők szerint először és utoljára játszik Erdélyben a Kispál és a Lovasi, lesz még többek között Analog Balaton, Pogány Induló, Juhász Anna és Vecsei H. Miklós közös irodalmi udvara, ifj. Vidnyánszky Attila színházi projektjei, valamint új elektronikus zenei helyszínnel is készülnek, a Dübörgővel.

A Double Rise Fesztivál szervezői szerint a rendezvény történetének eddig talán legkülönlegesebb pop- és alter zenei kínálatával várja napfelkelőit Torockón csütörtöktől szombatig. Olyan nagy magyar és erdélyi együttesek fognak fellépni, mint például a 30Y, Analog Balaton, 4S Street, Margaret Island, A Csajod, vagy az idei év egyik szenzációs felfedezettje, a Pogány Induló. Közleményük szerint külön megtiszteltetésnek érzik, hogy a Kispál és a Lovasi produkcióval Erdélyben kizárólag Torockón találkozhat a közönség, így a Kispál-rajongókat külön szeretettel várják.

Fotók forrása: a Double Rise Facebook-oldala

Elektronikus stíluskavalkád és zenés-irodalmi estek

A háromnapos fesztivál könnyűzenei kínálata idén új elektronikus zenei programmal bővül, a Dübörgővel, ahol minden este más lemezlovas várja mindazokat, akik a dupla napfelkeltéről semmiképp nem akarnak lemaradni. A szervezők szerint Torockón először gyűlnek össze Erdély és Magyarország underground elektronikus zenei kollektívái, hogy a megszokott mainstream EDM zenék mellett igazi alternatívát mutassanak.

Juhász Anna irodalmár és Vecsei H. Miklós, a POKET Zsebkönyvek alapítója közös irodalmi udvarral várja a fesztiválozókat. A POKET-Petőfi Pajtában a zenés-irodalmi estek kapnak főszerepet: József-Attila, Pilinszky János, Csoóri Sándor vagy épp Nemes Nagy Ágnes költeményei, életművei koncertszínházi formákban szólalnak meg. A Petőfi bicentenárium tiszteletére a 26 év – Privát Petőfi című darab erdélyi premierje is az udvarban kap helyet.

Görögök és mexikóiak is a Folkudvarban

A Double Rise Fesztiválon a Folkudvar kezdetektől fogva a nagyszínpadi produkciókkal és fellépőkkel egyenrangú buli-helyszínként van jelen, ahol a hagyományos népi mulatsággal minden fesztiválozó a legtermészetesebb módon találkozhat. Olyan visszatérő vendégek adnak itt koncertet, mint a Parno Graszt vagy a Csángálló.  Idei különlegesség, hogy nemcsak a Kárpát-medence számos szegletéből, de Görögországból vagy épp Mexikóból is láthatnak táncosokat a fesztiválozók.

„Nem lenne igazi a mulatság a hagyományőrzők jelenléte nélkül, érkeznek kalotaszegi, szászcsávási, magyarlapádi és más környékbeli adatközlő mesterek is. Házigazdák ezúttal is Kacsó Hanga Borbála és Berecz István, valamint a Tokos Zenekar lesz, az elsöprő hangulat tehát garantált” – emelték ki a közleményben.

Ifj. Vidnyánszky Attila és színész csapata visszatér

„A Double Rise Fesztivál tavalyi meglepetés-sikerhelyszíne a színházi udvar volt, ahol a legnépszerűbb előadás a kárpátaljai társulat Petőfi-darabja volt ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével. A szervezők e sikeren felbuzdulva megkérték ifj. Vidnyánszkyt, hogy idén lakja be a Kriza János Művelődési Ház színháztermét, így 2023-ban az ő színészosztályának különleges előadásai fogják színesíteni a programot” – közölték a fesztiválszervezők.

Film, sport és fesztiválbrunch

A Kultúrház kisterme ezúttal a Filmklubnak ad otthont. A filmes programban szerepel az erdélyi nagyasszony, Szilvássy Karola életét bemutató A maga természete szerint és szabadon című dokumentumfilm és a Blokád című alkotás. A vetítéseket követően Tősér Ádám és Ugron Zsolna rendezőkkel találkozhat a közönség. Napközben a Sapientia –Erdélyi Magyar Tudományegyetem film-szakos hallgatóinak vizsgafilmjei kerülnek vetítésre.

A zenei és kultúrprogramok mellett az aktív pihenést keresők számára is van kínálata a torockói eseménynek: szervezett túra, rafting lehetőség az Aranyos-folyón, e-bike, sárkányrepülés vagy íjászat. Napközben fel lehet keresni a közéleti kérdésekkel foglalkozó udvart is, és részt lehet venni a helyi termékekből megálmodott közösségi fesztiválbrunch-on – írják a szervezők.

A csütörtökön kezdődő 2023-as Double Rise Fesztiválról bővebb információkat ITT találhatnak az érdeklődők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?