Néptánccal teszik teljessé az ünnepet

Ünnepi előadással kedveskedik a csíkszeredai közönségnek a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A társulat karácsony másodnapján, december 26-án a Boldogasszony tenyerén című műsorával lép színpadra

A Városi Művelődési Házba várja a néptánckedvelő közönséget a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes december 26-án, kedden 19.00 órától. A 2022 novemberében bemutatott Boldogasszony tenyerén című előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés/születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony tisztelet átöröklődött formáit.

Az előadásra jegyeket elővételben a bilete.ro oldalon lehet beszerezni. Emellett személyesen is megvásárolhatók a jegyek az intézmény székhelyén hétköznapokon 8 és 16 óra között, valamint az előadás előtt egy órával.

 „A műsor a mindenkori emberről szól, aki történelmi kortól függetlenül a Boldogasszony tenyerén cselekszik és alkot. Az ember célja a boldogság elérése, amit a mindennapi szokásain és hitvilágán keresztül kíván megtalálni, megvalósítani. A Földre született ember a csillagos ég megismerésén keresztül a világegyetem működését; a kapcsolatain, párkapcsolatain keresztül az embert; a hiedelem világán keresztül pedig az Istent próbálja megismerni. Szokásrendszere, amely körbefonja az élet fordulópontjait, ebben a hármasságban formálódik, hogy az élete kerek egész legyen” – olvasható a műsorról szóló leírásban.

Fotó: Ádám Gyula

Az előadásban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatóak. A népdalok mellet egyházi népénekek, archaikus imák hangzanak el a műsorban.

Rendező-koreográfus: Gábos Endre, Furik Rita
Zenei szerkesztő, zeneszerző: András Orsolya, Mihó Attila
Díszlet, jelmeztervező: Furik Rita
Forgatókönyv: Gábos Endre
Hangfelvételről közreműködik: Mihó Attila és barátai
Vetítés: Hátszegi Zsolt, Nagy Klemi
Igazgató: András Mihály

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?