Nemzetközi fesztiválokon szerepel az Aradi Kamaraszínház táncelőadása

Három nemzetközi fesztivál programjában látható szeptember 14. és október 7. között a 497, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház táncszínházi koprodukciója. A romániai fesztiválszereplések helyszínei: Karácsonkő, Brăila és Jászvásár – tájékoztat az intézmény közleményében.  

A vendégszereplések első helyszíne Karácsonkő (Piatra Neamț), ahol nemzetközi fesztiválon vesz részt az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes társulata a 497 című performance jellegű táncszínházi produkcióval. Az előadást szeptember 14-én 17:00 órakor láthatja a fesztivál közönsége. A szeptember 5. és 18. között megszervezett karácsonkői színházi fesztivál Románia egyik legrégebbi színházi szakmai seregszemléje, melynek története 1969-re vezethető vissza. Kezdetben kétévente szervezték, aztán több éves kimaradások is voltak, így az idei kiadás a 33., amely több román színház előadása mellett ukrán, moldáv, lett, észt és francia produkciókat is vendégül lát. 

Fotók forrása: Aradi Kamaraszínház 

Karácsonkő után a 497 című előadás koprodukciós társulata bemutatkozik a Brăila-i Maria Filotti Színház által megszervezett nemzetközi színházi fesztiválon is. A szeptember 17. és 25. között zajló seregszemle programjában elsősorban romániai produkciók szerepelnek, az Aradi Kamaraszínház és a Tabán Táncegyüttes koprodukcióját szeptember 21-én 22:00 órakor láthatja a közönség.   

A 497 című előadás őszi romániai fesztiválszerepléseinek utolsó állomása Jászvásár, ahol október 7-én 19:00 órakor lépnek színpadra a művészek a 15. Nemzetközi Színházi Fesztivál a Fiatal Közönségnek elnevezésű seregszemle programjában. Az október 1. és 9. között sorra kerülő fesztiválnak a Luceafărul Színház ad otthont. A fiatal közönségnek szánt darabokat felvonultató seregszemle idei témája a konfliktus és a szembesítés. Jászvásár 20 különböző helyszínén összesen 120 programra várják a nézőket. A fesztivál 18 ország, köztük Ausztria, Belgium, Ukrajna, Franciaország, Svájc és Magyarország művészeinek találkozóhelye lesz.

A 497 című produkció négy romániai fiatal kálváriáját eleveníti fel táncszínházi változatban. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy Buzău-i zenész-táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint hangszereken kezdtek játszani azért, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, mely során 497 pár bocskort használtak el.

A különleges képi világgal rendelkező 497 című előadás rendezője Farkas Tamás koreográfus, társrendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője. A produkció bemutatója 2022. február 27-én volt Békéscsabán, majd május 10-én Aradon láthatta a közönség. 2022-ben a táncszínházi produkció nyerte a 28. Nagybányai ATELIER Színházi Fesztivál Legjobb koreográfia díját, valamint megkapta a Legjobb zene díját is. A 497 koreográfiáját Farkas Tamás táncos-koreográfus, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője jegyzi, zenéjét Gera Gábor szerezte. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?