Visky András-darabbal lép fel Ráckevei Anna Aradon

Ráckevei Anna előadásában láthatják az aradiak Visky András Júlia – Párbeszéd a szerelemről című monodrámáját október 27-én, vasárnap 18 órakor az Aradi Kamaraszínházban.

Az aradi nézők először láthatják színpadon a Jászai Mari-díjas színművésznőt, érdemes és kiváló művészt, aki 2013-tól a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és 2016-ban a Forbes őt választotta a 8. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában, jegyzi meg a színház közleménye.„Ráckevei Anna Júliája megrázó erejű alakítás. A szív az ő fájdalmas megadásától összeszorul, a kéz pedig ökölbe a tehetetlenségtől. Júlia szeme, keze és hangja vetíti ki azt a belső díszletet, ami az ő képzeletében játszatja saját történetét” - írja a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Borostyán Produkció előadásáról Sári Edina.

A monodráma a szerző családjának tragikus sorsát mutatja be, érzékenyen, csodálatos humánummal. Az édesapa, Visky Ferenc, Magyarországon képzett református lelkész volt, aki a II. világháború után feleségével – a legkevésbé sem szokványos módon – Magyarországról Erdélybe szökött át, hogy attól kezdve itt szolgáljon, s hirdesse az Isten igéjét. Ám őt is elérték az 1956-os tisztogatások és a román kommunista diktatúra 1958-ban 22 év börtönre ítélte (amelyből egyébként mintegy 6 évet le is töltött a szamosújvári börtönben). Valamivel később feleségét, Visky András anyját, (Sollich) Júliát, hét gyermekével kitelepítették a Duna-delta gulágjába, a Bărăgan-alföldi táborba. Júlia – bár azt sem tudja, él-e még a férje – ebben a kilátástalannak tűnő helyzetben is az örök szerelemről, illetve az Úrhoz, a férjhez és a hazához, a magyarsághoz való hűségről tesz tanúbizonyságot.

„Lélek-finom anyagú Szabó K. István rendezése, fényből, zenéből, tehát a lélek anyagaiból van összerakva” - nyilatkozta a szerző az előadásról.

A Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló, bérleten kívüli előadásra a jegyek 5 (diák), 10 (kedvezményes), illetve 15 lejes áron a nagyszínház pénztárában, illetve online válthatók.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?