Négy erdélyi városban mutatja be legújabb könyvét Nyáry Krisztián

Az Így szerettek ők sorozat harmadik kötetét mutatja be Erdély négy településén Nyáry Krisztián magyarországi író, irodalomtörténész. A könyvet április 20. és 23. között mutatja be az író, elsőként Szatmárnémetiben, majd Zilahon, Kolozsváron és Medgyesen.

Nyáry Krisztián 2012-ben mesélt először íróink és költőink szerelmi életéről. Az Így szerettek ők első és második része az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei között szerepelt. A most elkészült sorozat harmadik részében ismét lekerülnek az unalmas íróportrék a tantermek falairól.

Fotó: Nyáry Krisztián Facebook-oldala

A könyvből egyebek mellett megtudhatjuk, hogyan érzett egyoldalú szerelmet József Attila  a pszichoanalitikusa, Gyömrői Edit iránt, vagy miért írta népdalait Kisfaludy Károly egy vallásos zsidó lányhoz, aki nem lehetett az övé. Továbbá, hogy Vajda János és ifjúkori szerelme, Kratochwill Georgina hogyan próbálta megszervezni újbóli találkozását, miért kérte meg hétszer Móricz Zsigmond Magoss Olga kezét, és miként tudott Ignácz Rózsa a Gestapo börtönében tanúként részt venni volt férje második esküvőjén. Kiderül az is, hogy Petőfi Sándornak szerelme, Mednyánszky Berta helyett annak apja küldött szakító levelet, valamint, hogy Dsida Jenőt és menyasszonyát, Imbery Melindát hat évig próbálták elválasztani egymástól a szüleik, ezért csak titokban találkozhattak, végül hogy miként élt évekig Molnár Ferenc és élete utolsó szerelme, Bartha Vanda ugyanannak a New York-i hotelnek két külön emeletén.

A könyvbemutató első állomásán, Szatmárnémetiben a Kreatív Szatmár programsorozat részeként szervezett dedikálással és felolvasással egybekötött író-olvasó találkozót április 20-án, csütörtökön délután 6 órától tartják az Iparosotthonban. A szerzővel Kovács Eszter beszélget.

Zilahon pénteken, szintén délután hat órától az író a Silvania Főgimnázium dísztermében találkozik a közönséggel. Szombaton, ugyanebben az időpontban Kolozsváron a Bulgakov Kávéházban mutatják be a kötetet. Nyáry Krisztián erdélyi körútját Medgyesen zárja, ahol vasárnap 12 órától az unitárius templomban mutatja be kötetét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?