Mészáros Mártával és műhelykonferenciával ünnepel a Sapientia

A magyar film napján zárja Mészáros Márta filmjeiből szervezett online vetítéssorozatát a Sapientia EMTE Média Tanszéke, a tanszék oktatói és diákjai pedig friss kutatási eredményeikről számolnak be egy műhelykonferencián, közölték.

A Magyar Film Napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást.

Pénteken délelőtt, 10 és 14 óra között a Sapientia EMTE Média Tanszéke, a Kutatási programok Intézete (KPI) és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) keretében működő Média- és Kommunikációtudományi Szakbizottság szervezi meg azt a Zoom-on közvetített műhelykonferenciát, amely a KPI által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeit mutatja be. Szó lesz többek között az erdélyi dokumentumfilm-gyártás történetéről, Schnedarek Ervin és Fischer Iván életművéről, a Kusai-fotóhagyatékról, a jelenlegi erdélyi filmgyártás különböző aspektusairól. Program és Zoom-link itt érhető el.Kilenc hónap (r. Mészáros Márta)

Délután a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló sorozat Mészáros Márta életművét bemutató blokkja zárul az utolsó vetítéssel. 16 és 18 óra között kerekasztal-beszélgetést szerveznek Mészáros Márta filmművészetéről dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea részvételével, amelyet Lakatos Mihály moderál, majd 18 órától az 1976-os Kilenc hónapot vetítik.

Mészáros Márta filmjében a levelező szakon agrármérnöknek tanuló Juli (Monori Lili) az ózdi téglagyárban kezd dolgozni betanított munkásként. Bodnár János (Jan Nowicki), a művezető azonnal szemet vet rá, már másnap házassági ajánlatot tesz neki. A nő nemet mond, de később mégis összejön a kitartóan udvarló férfivel. Nem árulja el neki, hogy házasságon kívül már született egy gyereke. Bodnár rájön az igazságra, és úgy tűnik, hajlandó a kisfiút elfogadni, a saját rokonai előtt mégis titkolja a létezését. Juli, aki ekkor már a közös gyereküket várja, a férfi tiltása ellenére elmond mindet a családnak. Bodnár ezt képtelen megbocsátani a nőnek, és szakít vele.

Az 1975-ös Arany Medve elnyerése után az Örökbefogadást a külföldi kritika feminista filmként ünnepelte. Mészáros Márta nem tartotta annak, ennek ellenére következő rendezésével, a Kilenc hónappal még határozottabban állt ki a női önrendelkezés szabadsága mellett.

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban találhatóak.

A Sapientia EMTE Média Tanszéke minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezik egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktatók és kutatók rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, később azonban ffline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?