Felmondott a Sapientia bántalmazással gyanúsított oktatója

Augusztus 18-án benyújtotta a munkaszerződése azonnali felbontására irányuló kérelmét a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán a Filmművészet, fotóművészet és média szakon tanársegédként oktató B. F., aki a gyanú szerint súlyosan bántalmazott egy vele ismeretségében álló nőt.

Az egyetem rektora augusztus 20-ai hatállyal elrendelte a munkaviszony megszüntetését, ezért „megállapítva azt, hogy a munkáltató–munkavállaló viszonyrendjében a sajnálatos tettek súlyával arányos azok fentiekben ismertetett következménye, valamint figyelembe véve azt a tényt, hogy B. F. és az egyetem között ezáltal megszűnt a jogviszony, az ügyet a magunk részéről lezártnak tekintjük”, olvasható a Sapientia hétfői közleményében.

Ebben emlékeztetnek: az augusztus 6-án közzétett, B. F. súlyos magánéleti tetteitől való kari elhatárolódást követően augusztus 7-én a tanársegéd ellen etikai panasz benyújtására került sor az intézmény Etikai Bizottságához. „A bejelentés aláírói a Kolozsvári Kar vezető tisztségviselői voltak, a panaszban a sürgős kivizsgálást, illetve az Etikai Kódex szerinti legsúlyosabb fegyelmi szankció kiszabását, jelesül a munkaszerződés felbontását kezdeményezték” – írták.

Az egyetem Etikai Bizottsága a kivizsgálási eljárást elindította, az érintettektől írott formában álláspontot kért a történtekről, és levélben fordult a rendőrséghez az üggyel kapcsolatos információk megszerzése érdekében. A tanársegéd a kivizsgálás során benyújtotta felmondását, B. F. és az egyetem között megszűnt a jogviszony, a felsőoktatási intézmény a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet.

Dr. Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja augusztus elején a kari elhatárolódás kapcsán a Maszolnak egyebek mellett jelezte: várja az oktató felmondását. „Jelenleg annyit mondhatok: ha beigazolódik a bántalmazás gyanúja, akkor ennek az oktatónak nincs mit keresnie a diákok előtt. Erről én dékánként fogok gondoskodni. Addig is várom a kolléga felmondását, ha igaz ez a történet” – nyilatkozta akkor a kar vezetője.

(Címlapi illusztráció forrása: Sapientia/Facebook)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?