Liszt Ferencre és Cziffra Györgyre emlékeznek a bukaresti 17. Magyar Zene Fesztiválon

Liszt Ferencre és Cziffra Györgyre emlékeznek a bukaresti 17. Magyar Zene Fesztiválon, amely az idén is online térben zajlik a koronavírus-járvány miatt - közölte az eseményt szervező bukaresti Magyar Kulturális Intézet.

Az intézet egyik legjelentősebb programjának számító fesztivál verseny formájában zajlik minden évben, fiatal román és romániai magyar zenészek mérik össze hangszeres előadóművészi tudásukat. Az idén 13 versenyszám került a fesztivál programjába, a versenyzők három felsőfokú zeneművészeti intézményből, a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemről, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiáról és a temesvári Nyugati Egyetem Művészeti Karáról jelentkeztek.Forrás: a Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldala

A közönség által május 10. és 12. között az intézet Facebook-oldalán helyi idő szerint este 7 órától megtekinthető 20-25 perces versenyszámokban szinte egyenlő arányban szólalnak meg a magyar zeneszerzők - Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Kacsoh Pongrác, Rózsa Miklós, Kurtág György, Ligeti György - művei a zenei világirodalom más gyöngyszemei mellett.

A 17. Magyar Zene Fesztiválon Liszt Ferencre és Cziffra Györgyre emlékeznek születésük 210. és 100. évfordulója alkalmából. Ezért a május 13-i díjátadó gálát Viniciu Moroianu zongoraművész, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem professzora, a Magyar Zene Fesztivál több előző évi nyertesének mestere nyitja meg Liszt Ferenc Változatok Johann Sebastian Bach kantátája, a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen témájára című opusával.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A fesztivál zsűrijében Tóth István elnök, fesztiválalapító, Verona Maier zongoraművész, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, Stan Katalin zenekritikus, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a román közszolgálati rádió munkatársa foglalnak helyet.

A díjazottak a szófiai, az isztambuli és a bécsi magyar intézetekben, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián adnak jutalomkoncertet.

Kapcsolódók

Kimaradt?