Legenda és valóság: bemutatták a Székelyföldi Legendárium legújabb rajzfilmjét

A csíkrákosi Pogányvárról szól a Székelyföldi Legendárium legújabb animációs filmje, amelyet pénteken mutattak be a felcsíki településen. A premiert Botár István székelyföldi hegyi erődítményekről szóló előadása tette teljessé.

Előadással egybekötött filmbemutatóra várták az érdeklődőket pénteken este Csíkrákoson. A csíkrákosi Pogányvárról szóló A Pogányvár kincse című animációs film a Székelyföldi Legendárium kreatív csapatának legújabb alkotása, amelyet ez alkalommal láthatott először a közönség.

Az esemény felvezetésekén Császár Attila, Csíkrákos polgármestere elmondta: örömmel szervezték meg a bemutatót, hiszen az elmúlt két évben nem volt lehetőség rendezvények megtartására. Ugyanakkor örömét fejezte ki a Pogányvárral kapcsolatos kutatásokkal kapcsolatban is.

„Egy hosszú folyamat végéhez érkeztünk, több éves munka eredménye a mai este. Tavaly sikerült a megyei önkormányzat jóvoltából átfogó régészeti feltárást végezni a Pogányvárnál, ezzel párhuzamosan a Legendárium csapata pedig elkészítette a vár mondája alapján a rajzfilmet” – emelte ki a községvezető. Hozzátette: a Pogányvárral kapcsolatos tevékenységeket folytatni szeretnék, ám ehhez széles körű összefogásra van szükség.

A filmpremiert megelőzően Botár István régész foglalta össze a Csíkrákos határában található erődítménnyel kapcsolatos legújabb kutatásait. A szakember a Maszol számára egy korábbi beszélgetés során ismertette a 2021-es feltárás legfontosabb eredményeit.A szerző felvétele

A gazdagon illusztrált előadást követően az erődítmény legendákban élő mesés kincseiről szóló animációs filmet mutatták be. A Székelyföldi Legendárium helyi legendákat feldolgozó filmsorozatának legújabb darabjában folytatódnak Rika, Zete, Nagyapa és Szőrmanó kalandjai, amelynek a végén természetesen ezúttal is a jó győzedelmeskedik a gonosz erők fölött.

A filmmel kapcsolatosan Fazakas Szabolcs, a Legendárium-projekt ötletgazdája, alkotója elmondta: a Pogányvár kincsét több mint tíz nyelvre fogják lefordítani, Észak- és Dél-Amerika mellett Európa több országában is be fogják mutatni. „Azt tudom javasolni, hogy használja a helyi közösség is ezt a rajzfilmet. Ha turistáknak megmutatják és utána meglátogatják a várat, egészen más élményeket szerezhetnek a látogatók. Az emberek fantáziájának megmozgatása is nagyon fontos, hogy a film alapján oda képzeljék a várat a romokra” – fogalmazott Fazakas Szabolcs.Illusztráció: legendarium.ro

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?