Kortárs művészeti gyűjteményt mutatnak be Csíkszeredában

Március 28-tól május 10-ig lesz látogatható Mariana Florescu művészeti gyűjteménye Csíkszeredában. Az Új Kriterion Galériában nyíló tárlat egy olyan válogatás, amely azokat a fontosabb tengelyeket mutatja meg, amelyek mentén ma a kortárs művészeti gyűjtemények szerveződnek. A tárlat struktúrája olyan reprezentatív művészeket vonultat fel, akik az elmúlt hazai nemzedékek esztétikai elveit használják ugyan, de a jelen művészeti változatosságára is kitekintenek.

A Mariana Florescu-gyűjtemény olyan válogatást tár a látogatók elé, amely tematikus és stilisztikai szempontból azokat a fontosabb tengelyeket és taxonómiákat mutatja meg, amelyek mentén ma a kortárs művészeti gyűjtemények szerveződnek és épülnek. A gyűjtemény struktúrája olyan reprezentatív művészeket vonultat fel, akik az elmúlt hazai nemzedékek esztétikai elveit használják ugyan, de a jelen művészeti változatosságára is kitekintenek: különféle képzőművészeti diskurzusok ezek, időnként ellentmondásosak, alternatívak vagy egymás kiegészítői. A narratíva vezérvonala a gyűjtő szándékával függ össze, de egybena kurátoréval is, mégpedig oly módon, hogy olyan neveket és munkákat válogasson, amelyek erre a modern és kortárs művészeti gyűjteményre jellemzők – írják közleményükben a szervezők.

A Mariana Florescu-gyűjteménystruktúrája széles, változatos és nagyon dinamikus, létrehozója erőfeszítéseinek köszönhetően megnyílik a nagyközönség számára, miközben már eddig is számos kurátori és kutatói vizsgálatot alapozott meg. Így például e projekt keretében a kezdőpontot Horia Damian sorozatjellegű művei képezik, amelyek hosszú időszakot ölelnek fel, az 1976 és 2000 közötti intervallumot: olyan képek tartoznak ide, melyek mandalavárosokat és dombokat ábrázolnak (1976–1980) vagy a kilencvenes évek mértani formáit.

A kiállításon jelentős kolozsvári művészek is szerepelnek, akik a kétezres évek után futottak be, vagy éppen a legutóbbi évtizedben: számos olyan alkotás látható a gyűjteményben, amely a 2006–2015 közötti periódusban született; ide tartoznak Șerban Savu vagy Hortensia Mi Kafchinművei – ő különben grafikával és festménnyel is jelentkezik, válogatása 2013 és 2015 közötti opusokat tartalmaz –, vagy a kolozsvári iskola egy másik nagy neve, Marius Bercea, ezúttalegy 2008-as tájképpel.

Forrás: Modernism Punct Ro

A kiállítás fő szempontja az, hogy a közönségnek egy tematikus, heterogén válogatást nyújtson az értékes művészek műveiből, s elsősorban a kolozsváriakra koncentráljon, de a franciaországi emigráció egyik jelentős művészének munkáira is figyelemmel legyen: a Horia Damianéra. Ez a kiállítás egy olyan stilisztikai és időrendi válogatást javasol, amelyben egyéni vizuális kutatások és képzőművészeti megközelítések láthatók, amelyek már közismertek és nagy megbecsülésnek örvendenek a kortárs művészet terén.

A gyújteményt március 28-án, csütörtökön 18 órától nyitják meg a csíkszeredai Új Kriterion Galériában. Az érdeklődők május 10-ig tekinthetik meg a különleges válogatást.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?