Ki kutyája vagyok én – Varsóban mutatják be a kolozsvári rendező filmjét

Az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilmje, amely magyar–román koprodukcióban készült. A Közép-Európa legfontosabb fesztiváljai között jegyzett szemle műsorra tűzi Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét is, amely nemrég, magyarországi premierje alkalmával elnyerte a CineFest nagydíját – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

Az október közepén kezdődő 38. Varsói Nemzetközi Filmfesztivál a nemzetközi produceri szövetség minősítése szerint Berlin, Cannes és Velence mellett a tizennégy A-kategóriás filmfesztivál egyike.

A Cinemagia portál szerint a filmet november 4-én mutatják be Romániában. 

A Ki kutyája vagyok én című dokumentumfilm társadalmi szatíra, amely kutyaproblémák metaforáján keresztül – tenyésztési programok, pásztorkutyák evolúciója, ősi magyar fajok helyzete – szól az erdélyi-magyar identitásról és társadalmi kérdésekről. A film a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont és a Kreatív Európa program támogatásával készült. A producer Balogh Rita, román részről a berlini Arany Medvével elismert alkotásokat jegyző Ada és Alexandru Solomon. A Ki kutyája vagyok én ősztől látható a magyar mozikban.

Jelenetkép a filmből | Fotó forrása: nfi.hu

„Szerettem volna elmondani a véleményem olyan társadalmi és politikai problémákról, amelyek befolyásolják az életem, de amelyekről már szinte senki sem hallgat meg senkit, csak tolja a magáét. Ezért inkább az alteregóm, Talpas kutya és az ő világának problémáiról készítettem filmet, hátha az ugatás nagyobb empátiát és figyelmet képes ébreszteni, mint az enyém” – idézte a közlemény a rendező Lakatos Róbertet.

A kolozsvári alkotó, aki Bahrtalo! című dokumentumfilmjéért Karlovy Varyban 2008-ban Europa Cinemas Label díjat nyert, a Sapientia EMTE Fotóművészet, filmművészet, média szakának tanszékvezető-helyettese. A varsói filmfesztivál Discovery című válogatásában lesz látható Szakonyi Noémi Veronika mozifilmje, a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét, melyet a nemzetközi közönség a szarajevói fesztiválon már láthatott, és nemrég elnyerte a miskolci CineFest nagydíját. A Hat hét a Sparks gyártásában készült, producere Romwalter Judit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?