Két hét múlva rajtol a Nemzetiségi Színházi Kollokvium

Három város, öt helyszín, tizennégy nap, húsz színházi előadás, több mint harminc kísérőprogram, hatszáz résztvevő. Így mutat számokban az idei Nemzetiségi Színházi Kollokvium, amelyet október 18–31. között szervez meg a Figura Stúdió Színház és a Figura Társaság immár tizennegyedik alkalommal; ezúttal a Csíki Játékszín és a Tomcsa Sándor Színház partnerségében. Az eddigi leghosszabb, kéthetes, színházi fesztiválon előadásokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, könyvvásárral és gyermekfoglalkozással várják az érdeklődőket.

A röviden Kollokviumként ismert, páratlan években megszervezett esemény idén a megszokottól eltérő módon zajlik. A gyergyószentmiklósi művelődési ház épületének felújítása, illetve a nagyszínpad hiánya együttműködésre adott lehetőséget a három Hargita megyei színház között, így az eddigi évekhez képest Gyergyószentmiklós mellett Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is állomásozik a fesztivál. Ily módon a fesztivál négy szakaszból tevődik össze: első körben, október 18–20. között a gyergyószentmiklósi Öntöde és az alfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház, 21–24. közötti időszakban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház nagyterme szolgál az esemény helyszínéül, október 25–28. Pedig zajlik a csíkszeredai periódus, ahol a Csíki Játékszín nagytermében tűzik műsorra az előadásokat. Az utolsó szakasz, október 29–31. során újra Gyergyószentmiklóson állomásozik a nagyvolumenű rendezvény, ezúttal az Öntöde mellett a Basilides Tibor Sportcsarnokban.

Fotók: Figura Stúdió Színház

A fesztivál tizennegyedik kiadásának repertoárja a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház, a bukaresti Állami Zsidó Színház, a csíkszeredai Csíki Játékszín, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Német Tagozata, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a nagyváradi Szigligeti Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Temesvári Állami Német Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, valamint határainkon túlról a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház előadásait tartalmazza.

A zömében magyar és német nyelvű kőszínházak mellett több független színházi társulat is jelen lesz. Meghívást kapott az Aradi Kamaraszínház, a bukaresti Giuvlipen Színházi Társulat, a kolozsvári Váróterem Projekt, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió, de mozgásszínházi előadással a sepsiszentgyörgyi M Studio és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar színész szakos hallgatóinak előadása is szerepel a Kollokvium programjában.

Az előadásokat román és/vagy magyar felirattal tekinthetik meg az érdeklődők, minden előadást közönségtalálkozó követ. A kisgyermekekkel érkezőknek színházi tematikájú foglalkozást biztosítanak a szervezők a nagytermi előadások és közönségtalálkozók teljes időtartamára.

A legnagyobb múltra visszatekintő erdélyi színházi fesztivál október 18-án veszi kezdetét. A Kollokvium előadásaira a jegyek 30 lejbe kerülnek, kedvezményesen váltható diák-, valamint nyugdíjas jegy 20 lejért. A fesztiválbérlet ára 500 lej, ami érvényes a programban szereplő valamennyi színházi előadásra. A székelyudvarhelyi és csíkszeredai szakaszokra (4-4 előadásra) a bérletek 100 lejbe kerülnek, a gyergyószentmiklósi bérlet ára (12 előadásra) 250 lej; ezek az adott városban zajló előadásokra biztosítanak belépést. A kísérőprogramokon való részvétel egy színházjegy felmutatásával lehetséges.

Jegyek válthatók október 9-től a https://kollokvium.figura.ro/oldalon, a csíkszeredai és székelyudvarhelyi színházi jegypénztárakban, valamint előadások előtt egy órával a helyszíneneken.

A részletes program hamarosan elérhető lesz a fesztivál hivatalos honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?