Jövője miatt aggódva indítja új évadát a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház

A kormány által tervezett, és a kulturális intézményeket negatívan érintő költségcsökkentő intézkedések miatt aggódva indítja 76. évadát a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház. „Damoklész kardja lebeg a színház felett, de folytatnunk kell a kijelölt utunkat”, indította az évadnyitó társulati ülést Pál Ferenczi Gyöngyi.

A sepsiszentgyörgyi magyar társulat megbízott igazgatója szerint precedens nélküli, nehéz helyzetbe sodorja az ország kulturális intézményeit ha életbe lép a kormány költségcsökkentő terve.

Tamási Áron Színház évadnyitó ülés | Fotó: Barabás Zsolt

Az 50 főnél kevesebb létszámú intézmények azonnali halálát jelentené, a nagyobbak esetében - mint amilyen a Tamási Áron Színház is - a hosszan tartó agonizálás időszaka kezdődne el”, fogalmazta meg aggodalmát Pál Ferenczi Gyöngyi. A sepsiszentgyörgyi színházigazgató reményének adott hangot, hogy a kulturális intézmények memoranduma és országos szintű tiltakozáshulláma, mint amilyen a sepsiszentgyörgyi gyászruhás megmozdulás is volt, meg fogja akadályozni a kormány által tervezett intézkedést.

Az intézmények összevonása, a 15 százalékos leépítés, az el nem foglalt állások megszüntetése és a, hogy az önkormányzatok csak költségvetésük 7,5 százalékát költhetnék kultúrára, lehetetlen helyzetet idézne elő. Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelenleg költségvetése 28,5 százalékát költi a kulturális intézményei fenntartására, valamint sport és szabadidős tevékenységekre, így lehetetlen ezekkel a kiadásokkal beleférni a 7,5 százalékba amire a kormány akarja rákényszeríteni a településeket.

Öt új előadással készülnek az új évadra

Pál Ferenczi Gyöngyi arról számolt be, hogy Bocsárdi László rendező irányításával zajlanak az Ivan Viripajev – Iráni konferencia című darabjának próbái. Az új évadban, október elején ezt a produkciót mutatja be elsőként a Tamási Áron színház.

Iráni konferencia olvasópróba | Fotó: Tamási Áron Színház honlapja

Október végén elkezdődik Kovács Dominik és Kovács Viktor - Jégtorta című darabjának próbafolyamata Szilvay Máté rendezésében. A kamaratermi előadás előkészítése majd több megszakítással zajlik a február elejére tervezett bemutatóig.

Ugyancsak október végén elkezdik John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse: Chicago című híres musical dalainak korrepetálását, ez az előadás lesz a sepsiszentgyörgyi magyar társulat idei szilveszteri produkciója Puskás Zoltán rendezésében.

A következő előadás Eugéne Labiche – A Lourcine utcai gyilkosság című darabjából készül Barabás Árpád irányításával, az évad utolsó produkcióját pedig Hegymegi Máté rendezi, aki több ízben dolgozott már a sepsiszentgyörgyi színház társulatával.

Felújítanak népszerű darabokat és előadáscserékre is készülnek

Pál Ferenczi Gyöngyi szerint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház szeptemberben részt vesz a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón a Napraforgó című előadással, majd október közepén miniévadot tartanak itthon, mely során a Gyévuska, Oxigén, Napraforgó és Iráni konferencia előadásokat játssza a társulat, kiegészítve az M. Studio Mozgásszínház romeo@julia.com című előadásával, és egy, az Andrei Mureşanu Színház által ajánlott produkcióval.

Oxigén | Fotó: Tamási Áron Színház honlapja

Az Oxigén című előadást, Pálffy Tibor rendezését beválogatták az idei Országos Színházi Fesztiválra, melynek keretében október 21-én két alkalommal is bemutatják Bukarestben. Ezenkívül a csíkszeredai és marosvásárhelyi színházzal is előadáscseréket tervez a Tamási Áron Színház november és január folyamán.

Novemberben felújításra kerülnek a Tóték és a Hullámzó vőlegény című előadások, melyek iránt még mindig nagy az érdeklődés, de újra műsorra kerül a következő évadban A sárkány, a Kaisers TV Ungarn, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett, a Kártyások és az Aritmia.doc előadás is. A Reflex 5 fesztivál őszre meghirdetett harmadik modulja viszont egyelőre kérdéses, technikai és anyagi okok miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?