Ispotályok, gyógyszertárak, oltások – egészségügy-történeti konferenciát szerveznek Kolozsváron

2022-ben 150 éves lesz a felsőfokú kolozsvári orvosképzés, az Erdélyi Múzeum-Egyesület egészségügy-történeti konferenciával készül az évfordulóra.

Egészség, betegség és gyógyítás a régi Kolozsváron címmel szervez konferenciát az Erdélyi Múzeum-Egyesület október 1-jén és 2-án. A rendezvény célja a 2022-ben 150 éves felsőfokú kolozsvári orvosképzés történetével kapcsolatos ismeretek bővítése a legújabb kutatási eredményekre építő előadások révén.

A kolozsvári és erdélyi gyógyászat történetéhez kapcsolódó előadásokat neves, Erdélyben, illetve külföldön dolgozó kutatók tartják. A konferenciát online lehet követni a következő ezen a csatlakozási linken.

A péntek reggel 10 órakor kezdődő megnyitó után szó lesz többek között Kolozsvár középkori és koraújkori ispotályairól, a himlőoltás erdélyi és kolozsvári kezdeteiről, korai dietetikáról és táplálkozási szokásokról, a bábák 18. századi megítéléséről, szombaton pedig szinén reggel 10 órakor kezdődik a program, téma lesz például a nemi betegségek század eleji kezelése és az állati eredetű gyógyszerek is.

A konferencia részletes programja az Erdélyi Múzeum-Egyesület honlapján olvasható.

(Címlapon: Mária-Erzsébet vöröskereszt-kórház és szanatórium, Kolozsvár, 1906)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?