Ingyenesen elérhető lesz a sepsiszentgyörgyi színészeket bemutató talk-show-sorozat

Március 27-én, a színház világnapján két előadást láthat a sepsiszentgyörgyi színházkedvelő közönség, emellett ingyen megnézhetik a Tamási Áron Színház színészeit bemutató A műsor című beszélgetéssorozatot is.

Az M Studio Mozgásszínház társulata az Are we human or are we dancers? című produkciót játssza 18 órától, a Tamási Áron Színház prózai társulata pedig a Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadást tűzte újra műsorra 19 órától.

Az M Studio előadásának címét a The Killers nevű amerikai rockegyüttes egyik népszerű slágerének refrénjéből kölcsönözték, mely az előadó–táncos–színész–ember közötti összefüggések keresésében tökéletes kiindulópontnak bizonyult Ioana Marchidan bukaresti koreográfus, rendező számára. Hol ér véget az ember és hol kezdődik az előadó, hogyan születik meg a színpadon a művész? – ezekre a kérdésekre reflektál a produkció. „Az előadó legtöbbször egy másik ember történetét meséli el a színpadon. Olyan emberként látjuk, akinek nincs se múltja, se jövője. Mintha csak abban a pillanatban válna létezővé, amikor felgyúlnak a reflektor fényei, a színpad készen áll, minden a helyére kerül, és megszületik a művészi aktus” – nyilatkozta a rendező az előadásról.

Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabja zavarba ejtő látlelet a nyugati társadalom kaotikusságáról, mely válófélben lévő szülők kamasz fiának útkeresését követi végig huszonhét tablószerűen összerakott jelenet során. Sam – akinek neve lengyelül azt jelenti: egyedül – az összes tipikus serdülőkori válsághelyzetet megéli a történetben, és sem a szülők, sem az oktatási rendszer, sem az egyház nem tud hiteles jövőképet adni neki. A Bocsárdi László által rendezett előadás címszerepének alakításáért Erdei Gábor elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Díját, az előadás zenéjéért pedig Bocsárdi Magort a legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjjal tüntették ki a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiválján.

A színházi világnaptól, vasárnaptól kezdődően ingyenesen megtekinthetővé teszik a Tamási Áron Színház Facebook-oldalán az elmúlt évadban készült A műsor című igen nagy népszerűségnek örvendő színházi beszélgetéssorozat mind a hét részét. A műsor indításának célja az volt, hogy a sepsiszentgyörgyi színészeket jobban megismerhesse a közönség, illetve az, hogy a színház olyan produkciót kínáljon, amely igyekszik tökéletesen alkalmazkodni a vírushelyzet által meghatározott kultúrafogyasztási feltételekhez.

„Kamera előtt próbáltunk meg valami olyan élő színházi produktumot létrehozni, mely természetesen nem kelhet versenyre a filmmel, de a maga nemében egyedi, hiteles, és megpróbál minél több olyan jellegű érzelmet közvetíteni, mely általában jellemzi a színházat. Minden beszélgetésnek három színészvendége volt, és a műsorvezető is színész volt, aki olyan témákat vetett fel, amilyenekről meghívottai még nem vallottak a nyilvánosság előtt” – olvasható a színház közleményében.

Kulisszajárás iskolásoknak

Hétfőn, március 28-án színházi sétára hívják az iskolásokat: a társulat színészei szervezett diákcsoportokat vezetnek körbe az épületben. Öltözőket, kelléktárat, jelmeztárat, különböző műhelyeket és irodákat látogathatnak meg az érdeklődők, hogy ezáltal képet alkothassanak arról, hogy milyen munkafolyamatok nyomán, milyen sok ember közreműködése által születik meg egy színházi előadás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?