Ingyenes online vetítéssorozattal ünnepli 125. évfordulóját a budapesti Vígszínház

Százhuszonöt éves a budapesti Vígszínház, az ünnepi alkalomból ingyenes online vetítéssorozatot indít archív előadásfelvételeiből az intézmény.

1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyílt meg a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház társulata 1443 premiert tartott, több ezer művész fordult meg a színpadokon, és csaknem ötvenmillió néző látogatta az előadásokat. A jubileumi évben a színház számos meglepetéssel várja a közönséget, az ünneplés május 1. és 8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik – áll a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Magyarország legnagyobb kőszínháza az osztrák Fellner és Helmer cég tervei alapján épült neobarokk stílusban a világvárossá váló Budapesten. Az akkor még külterületnek számító, malmokkal, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen az 1895. április 1-i alapkőletétel után egy évvel, 1896. április 2-án már megkezdődhetett a bemutató előadás olvasópróbája, május elsején pedig megnyitotta kapuit a közönség előtt Magyarország első magánszínháza.

A Vígszínház mindig is igazodási pont volt a magyar kulturális életben. A színház történetében mérföldkőnek számítanak a magyar és külföldi ősbemutatók, és az olyan színházi rekordnak számító előadások, mint a több mint 1300-szor eljátszott A dzsungel könyve, a 999. előadásnál járó A padlás vagy a több mint 35 éve műsoron lévő Játszd újra, Sam! című darab.

A legtöbbször, hét alkalommal, Molnár Ferenc Liliom című darabját mutatta be a színház, a leghosszabb társulati tagsággal pedig a 93 éves Szatmár Liza büszkélkedhet, aki hetven éve a Vígszínház tagja.

A padlást is streamelik

A felejthetetlen pillanatokat a következő egy évben számos módon felidézi a színház, a jelenlegi különleges helyzethez igazodva az ünnep május 1-jén online bejelentkezéssel és egyhetes vetítéssorozattal kezdődött. Hétfőn, május 3-án a Macskajáték látható. A darabot a hetvenes évek elején az új játszóhelynek számító Pesti Színházban mutatták be Székely Gábor rendezésében, Sulyok Mária és Bulla Elma főszereplésével.

A színház házi szerzője, Molnár Ferenc születésének 100. évfordulójára 1978-ban Az üvegcipő felújításával emlékezett a Vígszínház. A május 4-én látható, Kapás Dezső rendezte előadás egyik érdekessége, hogy Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika és Szakácsi Sándor oldalán Irma szerepében debütált a Vígszínházban akkor még főiskolásként Pap Vera, aki elementáris erejű alakítást nyújtott.

A Vígszínházban volt az ősbemutatója az 1977-ben Marton László rendezésében Fejes Endre regénye alapján készült Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés drámának. A mű a Vígszínház felkérésére született, és óriási sikert aratott Presser Gábor dalaival. Május 5-én az előadás 1982-es felvételén Hegedűs D. Géza megrendítő alakítása látható.

Május 6-án az 1920-as évek hangulatát idézik fel. Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettjét 1987-ben mutatták be Iglódi István rendezésében. A felvételen Pápai Erika, Kaszás Attila, Kern András, Benedek Miklós, Méhes László és Igó Éva látható.

A Pesti Színház 1992-es bemutatója, a Dühöngő ifjúság bejárta az egész világot. Rudolf Péter első rendezését, Kaszás Attila, Eszenyi Enikő, Igó Éva, Szarvas József és Mádi Szabó Gábor szereplésével évekig játszották telt házzal. Május 7-én, pénteken ez az előadás látható.

A közvetítéssorozatot május 8-án A padlás felvétele zárja. Erre az előadásra váltott jegyet a legtöbb néző a Vígszínház 125 éve alatt. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabjának felvételén Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András látható.

A jubileumi közvetítéssorozat romániai idő szerint minden este 20 órától a Vígszínház online felületén követhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?