Huszadik alkalommal szervezik meg a Csángó Napot Csíkszeredában

Hagyományosan minden év novemberében tematikus nap keretében hívják fel a figyelmet a moldvai csángó közösségekre és kultúrára Csíkszeredában. A XX. Csángó Napot vasárnap két helyszínen szervezik meg: Csíkszeredában és Pusztinán.

A rendezvényen hagyományosan a moldvai csángó közösség sorsára, értékeire, egyedi kultúrájára hívják fel a figyelmet a szervezők. Ebben az évben a csíkszeredai eseményekkel párhuzamosan Pusztina is bekapcsolódik a történésekbe.

A XX. Csángó Nap mindkét helyszínen szentmisével kezdődik. Csíkszeredában A moldvai csángókért szól a harang mottóval ünnepi szentmisét tartanak a Milleneumi templomban 11 órától. A szertartást Darvas-Kozma József pápai káplán, címzetes esperes, plébános celebrálja. Közreműködik a csíkszeredai Tanulók Háza Gyermekcsoportja Ádám Rebeka vezetésével.

A programot Ádám Gyula fotóművész retrospektív plakát kiállítása teszi teljessé, amely a  Hargita Megyei Kulturális Központ Átjáró Galériájában (Temesvári sugárút 4.) tekinthető meg. A kiállítás hétköznapokon naponta 8–16 óra között látogatható.

 A pusztinai Szent István templomban szintén 11 órakor veszi kezdetét a szentmise, a szertartás alatt énekszolgálatot végez a Madéfalvi Schola.

A pusztinai program a helyi Magyar Háznál folytatódik, ahol 13 órától tartják a Lackó Katalinról elnevezett népdalversenyt. A vetélkedő során közreműködik a madéfalvi Rokolya Népi Énekegyüttes Ványolós András vezetésével, valamint a Pusztinai Hagyományőrző csoport Nistor Ilona vezetésével.

A Csángó Nap szervezői és támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Szent Kereszt Római Katolikus Plébánia, Csángó Továbbtanulók Közössége, Csíkszeredai Tanulók Háza, Pusztinai Szent István Plebánia, Pusztinai Közösségi Magyar Ház.

(Borítókép: Gábos Albin)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?