Hobo kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíjat

Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes Lászlót, Hobót. A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála ünnepélyes díjátadója február 3-án, 19.35-től látható a Dunán. A magyarországi zenei színtér legendás előadóművésze, dalszerzője tiszteletére készült nagyszabású produkcióban az anyaország több sztárelőadója működik közre.

Visszatér a képernyőre a közmédia rangos, nemzetközi televíziós elismerésben részesült nagyszabású gálaműsora. A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála díjazottja idén a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és frontembere, Földes László „Hobo”. A művész évtizedek óta meghatározó alakja a magyarországi könnyűzenei életnek, pályáján különféle műfajokban alkotott maradandót, beleértve a blues-, a rock- és a folkzenét. Irodalmi és színművészeti tevékenysége is jelentős: áttekinthetetlenül gazdag életművét könyvek, film- és színházi szerepek, valamint önálló estek teszik teljessé. Egyedi hangjával és szövegeivel az autentikus, őszinte zenei kifejezésmód megtestesítője.

Fotó: MTI/ Soós Lajos

A Petőfi Zene Díj Életműdíját kiérdemlő zenész alakja nemcsak zenei, hanem szociokulturális szempontból is jelentős. A rendszerváltás előtti időszakban, amikor a politikai környezet szorításában volt a művészet, az underground szcénában talált menedékre. Szövegeiben gyakran érinti a társadalom és az egyéni szabadság témáit. Művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában. Idén fontos mérföldkőhöz érkezett: 40 évvel ezelőtt jelent meg a Vadászat című lemeze, minden idők egyik legjelentősebb magyar rockalbuma, amelyet február 10-én Aréna-koncerttel ünnepel. Hobo a koncertje után nem sokkal, február 13-án ünnepli a 79. születésnapját.

A közmédia saját gyártásában 2023-ban készült, Adamis Anna Kossuth-díjas dalszövegírót ünneplő Petőfi Zenei Díj – Az életmű gála nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is hangos sikert aratott: tavaly a szórakoztató kategória győztese lett a 3. Heart of Europe Nemzetközi Televíziós Fesztiválon. A Duna 2024-ben az elismeréshez méltó, nagyszabású gálaműsorral tiszteleg Földes László „Hobo” művészete előtt, látványos show-elemekkel kiegészült produkciókkal, Magyarország elismert sztárelőadóinak részvételével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?