Hegedűs D. Gézát választották a nemzet színészének

Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész lett a Nemzet Színésze, akit a cím birtokosai Király Levente halála után választottak maguk közé.

Idén már harmadjára gyűltek össze a Nemzet Színésze cím birtokosai, hogy elhunyt társaik helyett kinevezzék az új tagokat. A júliusban, 87 éves korában elhunyt Király Levente helyett immár Hegedűs D. Géza a tizenkettedik nemzet színésze – hozta nyilvánosságra a budapesti Nemzeti Színház.

Fotó: Várady Nikolett/ Nemzeti Színház

Hegedűs D. Géza (eredetileg Hegedűs Géza, Ibrány, 1953. május 7. ) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektorhelyettese, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke, továbbá a Magyar Színházi Társaság elnökségének és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsnak (NEÉT) tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, valamint közel 50 éve a Vígszínház társulatának tagja – olvasható a színház Facebook-oldalán.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csikos Sándor, Hegedűs D. Géza, Jordán Tamás, Kulka János, Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Pogány Judit, Szacsvay László és Udvaros Dorottya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?