banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Ház a határon – Folytatódik a Figura Stúdió Színház ünnepi évada

Az idén alapításának 40. évfordulóját ünneplő Figura Stúdió Színház azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ebben az évadban olyan címeket, előadásokat gondol újra, amelyeket a színház működésének kezdeti időszakában már színpadra állított a társulat. Ezúttal Sławomir Mrożek, lengyel drámaíró ikonikus darabja, a Ház a határon folytatja az ünnepi évad bemutatóinak sorozatát.

A békésen élő kiscsalád hétköznapjait felbolygatja a váratlan hír, hogy házukon keresztülívelő országhatárt húznak meg a nagyhatalmak. Látható és láthatatlan határok, amik országok, emberek, hatalom és kiszolgáltatottak között húzódnak – mindezt tematizálja Sławomir Mrożek Ház a határon című alkotása. Sławomir Mrożek szatirikus novellái a lengyel viselkedésmód és mentalitásának karikatúrái, melyek a kommunista rendszer mechanizmusaira világítanak rá, illetve a döntéshozó emberi természet visszásságairól tart görbe tükröt.

Fotók: Figura Stúdió Színház

A Ház a határon című művet először 1992-ben vitte színpadra a Figura akkori társulata Kövesdy István rendezővel közösen. Ezúttal az előadás Keresztes Attila rendezésében, a teljes társulat részvételével jön létre. A rendező neve ismerős lehet a gyergyói közönségnek, 2018. áprilisában Marius von Mayenburg Mártírok című művét állította színpadra a társulattal. Azzal az előadással ellentétben a Ház a határon főmotívuma nem a lázadás, hanem a hatalmi visszaélés és a kiszolgáltatottság.

A hamarosan repertoárra kerülő premier díszlet-, jelmeztervezője Bajkó Blanka Alíz, a zenét és sound designt Boros Csaba zeneszerző jegyzi. Az előadás elrajzolt díszlet- és jelmezvilága olyan érzést kelthet a nézőkben, mintha egy szituációs komédia szemtanúi lennének, ámbár több is van a humoros és szatirikus jelenetek mögött. Az előadás a szomorú valóságot közvetíti, hogy mennyire hihetetlenül abszurd mire képesek az emberek a hatalomért – olvasható a színház közleményében.

A premierre szeptember 28-án kerül sor az Öntöde stúdiótermében 19 órától; a második előadást pedig szeptember 30-án tűzik műsorra szintén 19 órai kezdettel. Jegyek kaphatók a színház oldalán, illetve előadások előtt a helyszínen. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon vagy az org@figura.ro e-mail címen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?