Gazdag program várja a pünkösdi búcsúra érkezőket

Archív felvétel | Fotó: Gábos Albin

Számos helyszínen várják különböző programokkal a csíksomlyói pünkösdi fogadalmi búcsúra érkező zarándokokat. Kulturális programok, kiállítások, megemlékezések kísérik a búcsújárást és a szintén szombatra eső nemzeti összetartozás napját.

Válogathatnak a jobbnál-jobb programokból a pünkösdi búcsú hétvégéjén Csíkszeredába, Hargita megyébe érkező zarándokok. A vallásos programokon túl számos rendezvény várja a látogatókat a megyeszékhelyen és környékén, az ünnephez kapcsolódóan a Magyarság Háza összetartozás-napi eseményei is sok érdeklődőre számíthatnak.

Ahogy az lenni szokott, a csíksomlyói pünkösdi fogadalmi búcsú idején felbolydul az egyébként csendes Csíkszereda. A várost már a búcsút megelőző napokban ellepték a vendégek, folyamatosan érkeznek az autóbuszok, és egyre több a magyarországi rendszámú autó is. Az ideérkezőket Csíkszereda főterén csütörtökön és pénteken a hagyományos és helyi termékek pünkösdi kiállítása és vására fogadja, az ízlésesen berendezett standokon a legkülönbözőbb helyben készült élelmiszerek és kézműves-termékek várják a vásárlókat.

Szintén a Szabadság tér a helyszíne a Geofolk projekt szabadtéri kiállításának, amely közel 2500 népviseleten keresztül mutatja be a legkülönbözőbb kultúrákat kiemelkedő szerepet szánva természetesen az erdélyi, székelyföldi hagyományos viseleteknek.

A főtértől alig öt perc sétára, a Promenádon megtekinthető a Bölcső a hegyek között Tamási Áron 125 szabadtéri kiállítás. Pénteken 15 órától rendhagyó tárlatvezetésre és a Tamási nyomában csapatjáték díjátadójára várják az érdeklődőket a helyszínen, majd 17 órától Tamási Áron 125 címmel irodalmi szalon-est kezdődik a Tamási Áronról szóló prof. Dr. Sipos Lajos irodalomtörténész  által jegyzett „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” című, Tamási Áront prezentáló kötetének bemutatója a Csíki Játékszín előterében.

Tamási Áron életét és életművét ismertető fotók várják a zarándokokat Csíksomlyón is. A szerző 125 éves születésnapjára emlékezve a Magyarság Háza a nemzeti összetartozás napjának jegyében csütörtökön este „kerítéskiállítást” nyitott Csíksomlyón a kegytemplom közelében.

A XVIII. Hargitai Megyenapok keretében pénteken 17 órától Tamás Kincső csíkszeredai születésű, Sepsikőröspatakon élő prózaíró, a Csinált-patak állatkertje, a Módos asszony üres kézzel és a Fehér kavicsok című kötetek szerzője lesz a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár vendége. A szerzővel D. Balázs Ildikó újságíró beszélget.

A Csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában szintén pénteken 19 órától Huszka Jenő – Martos Ferenc Lili bárónő című operettjét lehet megtekinteni a Pesti Művész Színház előadásában.

Pénteken 19.30-kor nyílik meg a Milleneumi templomban a Magyar katolikus jelenlét a világban című utazó kiállítás Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának szervezésében. A kiállítás sorra veszi a magyar katolikus jelenlét különböző formáit: a zarándokok számára leginkább jelentős külföldi kegyhelyeket, különösen azokat, ahol „intézményesen” (pl. nemzeti kápolnával, emlékművel) is jelen vagyunk. Ismerteti a világszerte tisztelt magyar szenteket, illetve jelölteket, beleértve jelesebb ereklyéiket. Bemutatja a külhoni magyar katolikus közösségek fontosabb templomait, intézményeit. Tiszteleg azon személyiségek előtt, akik a hit jegyében vitték jó hírünket a világba misszionáriusként, lelkipásztorként, szakemberként.

Szintén pénteken fogadják a csíksomlyói Kis- és Nagy Somlyó hegyek közötti nyeregben a Pünkösdi Lovas Zarándoklat résztvevőit. A helyi és anyaországi elöljárók ünnepi beszédeit követően Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas oparaénekes előadását hallgathatják meg a jelenlévők.

A program a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezéssel a Fodor Háznál felállított Székely Hadosztály emlékműnél folytatódik. 19.30 órától a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar alkalomhoz illő dalokat játszik, ezt követően a Csíkszéki Mátyás Huszár Egyesület tagjai, felvonják, majd félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.

Akik fiatalosabb hangulatra vágynak, pénteken betérhetnek az ANT Bárba, ahol a The Fuzz Button székelyudvarhelyi duó fog koncertezni. A Butu Arnold (gitár, ének) és László Péter (dobok) alkotta formáció karcos, grunge-os hangzásukat egy kis blues-zal fűszerezi.

A népi kultúra kedvelőit a Zengő Kulturális Tér megnyitójára várják pénteken, 19.30-tól a Heveder zenekar és Márdirosz Ágnes koncertezik Csíkszeredában, a Petőfi utca 35. szám alatt. A koncert után táncház lesz, ugyanitt megtekinthető Ádám Gyula állandó fotókiállítása és Petrás Mária kerámiamunkái.

A szombatot természetesen elsősorban a búcsú vallásos eseményei foglalják keretbe, de a Magyarság Háza által a nemzeti összetartozás napjára szervezett események több helyszínen is kínálnak programot.

Csíkszeredában 17. alkalommal szervezi meg szombaton az Agora Alapítvány a ROLE zenekar pünkösdi koncertjét. A zenekar mindig alkalomhoz illő ünnepi repertoárral készül pünkösdre, emlékezetes élményt ígérnek azon zarándokok és helyiek számára, akiknek az elmúlt évek pünkösdi Role előadásai biztos megállónak számítottak, és azok számára is, akik eddig még nem találkoztak e különleges, egyedi zenei világgal. Műsoruk inspirációs forrásai: a közel 400 éves csíksomlyói Kájoni Kódex, a csángó néphagyományok, valamint költészetünk remekei. A zenekar mellett olyan vendégelőadókra lehet számítani, mint a csíkszeredai Psallite együttes. A koncert 18 órakor kezdődik, helyszín a Szakszervezetek Művelődési Háza.

Az Ékes Gyergyó című előadását viszi színpadra Pünkösd szombatján A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. Az előadás a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói-medence tánc-, és zenekultúrájába nyújt betekintést. Helyszín: csíkszeredai Városi Művelődési Ház
Időpont: szombat, 20:00 óra. 

Madéfalván szombaton és vasárnap is tart a Pünkösdi Forgatag elnevezésű rendezvény. Szombaton 20:30 órától Trianon-megemlékezést tartanak a vásártéri nagyszínpadnál, 21 órakor lép színpadra a Republic együttes a vásártéri nagyszínpadon, majd 23 órától ugyanitt tábortűzgyújtás zárja az estét. Vasárnap 18:30 órától a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című produkcióját láthatják a vásártéri nagyszínpadon, 21 órától következik a Csík Zenekar, majd 23 órától a 3+2 együttes zárja a madéfalvi eseményeket.

Vasárnap Gyimesbükkbe érkezik a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors összekapcsolt szerelvénye, a zarándokok az ezeréves határnál részt vesznek a Pünkösdi Forgatag elnevezésű találkozón. Szintén a Gyimesekben, a Gyimesfelsőlokon található Sáj-szigeten vasárnap 18 órától közönségtalálkozót szerveznek a marosvásárhelyi rádió szerkesztőjével, Sármási Bocskai Jánossal. 19 órától ünnepélyesen megnyitják a nemzeti összetartozás napja gyimesfelsőloki eseményeit, közreműködik a TatrospArt tánccsoport, valamint a Gyimesvölgye Férfikórus és az Ördögszekér zenekar. Az estét 20:30-tól a Republic együttes koncertje zárja.

Vasárnap a Csíki Moziban a Sárik Péter Trió, Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekara mutatja be X Bartók című programját. A zenekar Bartók Béla szerzeményeinek jazz-feldolgozásait tartalmazó lemeze 2020-ban Fongoram-díjat kapott, mint „Az év hazai jazz albuma”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?