Ismertették a csíksomlyói búcsú liturgikus programját és a forgalmi tudnivalókat

A csíkszeredai városháza és a csíksomlyói ferences rendház képviselői ismertették a pünkösdszombati fogadalmi búcsú pontos programját kedden. Az autóbuszok és a személyautók parkolási rendje és a forgalomkorlátozások is ismertek.

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatti korlátozások árnyékolták be a csíksomlyói pünkösdszombati fogadalmi búcsút. Ebben az évben újra a megszokott módon vehetnek részt a zarándokok az eseményen. Mint a főszervezők nevében Urbán Erik ferences rendi tartományfőnök beszámolt róla: a 2022-es év és egyben a búcsú jelmondatául a „Pax et bonum”, magyarul „Béke és jóság” kifejezést választották, amely egyben a ferences rend jelmondata is.

„Két olyan szó ez, amire mindannyian igazából vágyunk. A kialakult helyzetek, a pandémia lecsengése, a szomszédban dúló háború miatt választottuk ezt a két szót” – emelte ki a szerzetes. Urbán Erik a Maszol érdeklődésére elmondta: a visszajelzések alapján belföldről és a határokon túlról is sok zarándokot várnak a kegyhelyre.A szerző felvétele

Kedden reggel tartották az utolsó egyeztetést a különböző intézményekkel, hogy megfelelő szervezettséggel és körülmények között tudják fogadni a zarándoktömeget – mondta a csíksomlyói sajtóeseményen Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

A városvezető újra hangsúlyozta a búcsú ideje alatti árusítás szigorú szabályait. „Az összes városban található és környékbeli vendéglő és üzlet nyitva lesz. A zarándokútvonalakon vizet, üdítőt, péksüteményeket, liturgikus tárgyakat lehet majd vásárolni” – emelte ki a polgármester.

A parkolási rendről Korodi Attila elmondta: pénteken délutántól csak a Csíksomlyón és Csobotfalván lakó személyek hajthatnak be autóval a környékre, késő estétől teljes lezárást léptetnek életbe, ami azt jelenti, hogy csak azok a szolgálatot teljesítő járművek közlekedhetnek, amelyek vagy a liturgiákhoz, vagy az egészségügyi ellátáshoz tartanak, illetve fogyatékossággal élőket szállítanak. „Az útlezárások a 2019-es rendszerben maradnak, a felszabadítás pedig fokozatosan történik” – szögezte le a városvezető. Forgalomkorlátozások a búcsú idején

Korodi Attila kitért a város nyugati kijáratánál átépítés alatt álló vasúti felüljáró problémájára is. Mint elmondta: a Partiumból, Közép-Erdélyből érkezőket arra kérik, hogy lehetőleg a Bucsin-tető felé vegyék az irányt és északról közelítsék meg Csíkszeredát. A város északi részén megfelelő számú parkolóhelyet biztosítanak az autóbuszok és személygépkocsik számára.

„A város bejáratától kissé távolabb eső műszaki vizsgáztató állomás (RAR) melletti körforgalomtól befelé csak autóbuszok parkolását teszik lehetővé, ezen kívül a Taploca utcai körforgalomtól egészen az elkerülő út gyimesi kijárójáig is parkolóhelyek lesznek az autóbuszoknak” – osztotta meg Korodi Attila. Hozzáfűzte: a Felcsík, Gyimesek irányából érkező zarándokok a személyautókat le tudják parkolni Csíkdelne, Pálfalva, Csomortán övezetében. Csobotfalva határánál ugyanakkor teljes zárlat lesz, onnan csak gyalogosan lehet továbbhaladni.Autóbuszok parkolási rendje a búcsú idején

A polgármester kiemelte: a Székelyudvarhely irányából érkezőknek időben el kell indulniuk. Az abból az irányból érkező autóbuszokat az Akác utca, Fürdő utca felé irányítják, ahol a gyalogos zarándokok a vasúti aluljárón keresztül tudnak a város központján keresztül felmenni Csíksomlyóra. Az Alcsík irányából érkezőket arra kérik, hogy vagy Fitód, Szentlélek község irányába, vagy a Brassói úton haladjanak, hogy az autóbuszok a vasútállomás közelében is le tudjanak majd parkolni. Korodi Attila elmondta azt is, hogy a búcsú ideje alatt kizárólag Hargita megyei rendőrök teljesítenek szolgálatot, ugyanakkor a csendőrség munkáját Maros megyéből is segítik.

A pünkösdi búcsú liturgikus programja:
Június 3. péntek
17.00 imaóra a kegytemplomban;
18.00 búcsús napokat megnyitó szentmise;
Egész éjszaka tartó virrasztás a kegytemplomban.
Június 4. szombat
6.00 gyóntatás a kegytemplom előtti térségen;
7.30 szentmise a kegytemplomban;
9.30 kordon indulása a labarummal a kegytemplom előtti térről;
10.00 rózsafüzér-imádság a Hármashalom oltárnál;
11.00–12.00 Szentségimádás a Hármashalom oltárnál;
12.30 ünnepi szentmise a Háromashalom oltárnál;
17.00 csángó mise a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál plébániatemplomban;
18.00 pünkösd előesti szentmise a kegytemplomban;
Egész éjszaka tartó virrasztás a kegytemplomban.
Június 5. vasárnap
7.00 szentmise a kegytemplomban;
8.00 szentmise a kegytemplomban;
10.30 ünnepi szentmise a kegytemplomban;
18.00 szentmise a kegytemplomban.
Június 6. hétfő
8.00 szentmise a kegytemplomban;
10.30 szentmise a kegytemplomban;
18.00 szentmise a kegytemplomban.
Forgalmi összefoglaló:
A zarándokok által használt csíksomlyói útvonalakat június 3-án, pénteken 22.00 órától lezárják az autós forgalom előtt, majd a búcsús tömeg elvonulását követően fokozatosan felszabadítják. A helyi lakosok szombaton reggel 6 óráig, illetve szombaton 18 órától a lakcímük igazolásával már behajthatnak az utcájukba, de a búcsú napján csak a hatósági autók és a behajtási engedéllyel rendelkezők haladhatnak gépkocsikkal a következő utcákban:
Szék útja – teljes hosszában;
Nagymező utca – teljes hosszában;
Kissomlyó utca – teljes hosszában;
Kájoni János utca – a Nagymező utcától az agyagfalvi eltérőig;
Nagyrét utca – a Lukoil benzinkút melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon;
Taploca utca – a taplocai körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon;
Márton Áron utca – a református templom melletti körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon;
Hunyadi János utca – a temetőhöz közeli ideiglenes körforgalomtól a Szék útjáig tartó szakaszon;
Haladás utca – teljes hosszában;
Kertészek utca – teljes hosszában;
A nyugati irányból, Székelyudvarhely felől érkező buszok a Hajnal utcában, az Akác utcában, a Fürdő utcában és a Baromtér utcában, továbbá az ipari övezet északi részén, a Rét utcáról az egykori mészárszék felé vezető utcában is parkolhatnak.
A Felcsík, illetve a Gyimesek felől érkezők a terelőút két érintett körforgalmától a taplocai körforgalomig terjedő országútszakaszokon parkolhatnak.
A Háromszék irányából jövő zarándokbuszok a Brassói úton (a MIDA-tól az állomásig terjedő szakasz külső sávján) állomásozhatnak.
A Pálfalva felől érkező buszok a 4-es számú községi út mentén, a Csíkszentlélek irányából érkezők pedig a Szentlélek utcában és a mellékutcáiban parkolhatnak (a Hunyadi János utcától a város kijárata felé eső szakaszon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?