Felújítják az egykori Boncza-kastélyt, az Octavian Goga Emlékmúzeumot

Aláírta a csucsai Octavian Goga Emlékmúzeum, az egykori Boncza-kastély, Ady Endre és felesége otthonának restaurálására és korszerűsítésére vonatkozó tervezési szerződést a Kolozs Megyei Tanács – tájékoztat közleményében a megyei tanács sajtóirodája.  

A szerződés összértéke 1 977 000 lej, áfa nélkül, időtartama pedig 91 hónap, melyből 5 és fél hónap áll rendelkezésre a dokumentáció elkészítésére, 85 hónap pedig a tervezői műszaki segítségnyújtásra.

„Az a vágyunk, hogy visszaadjuk ennek a kiemelten fontos műemléknek a ragyogását, helyreállítsuk, hogy mind a múzeum épületét, mind a kiállítási tárgyakat a megfelelő körülmények között látogathassák az érdeklődők” – nyilatkozta Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke, emlékeztetve arra, hogy a múzeum és környéke szorosan kapcsolódik a nagy költőhöz és Románia egykori miniszterelnökéhez, Octavian Gogához.

„Nagyon időszerűvé vált az A-kategóriás építészeti műemlék felújítása, itt a lehetőség, hogy 21. századi múzeumot alakítsunk ki, és bővítsük a látogatási felületet, valamint az egykor szabadtéri előadásoknak, filmvetítéseknek is otthont adó nyári kertet is rendbe tegyük. A múzeum mérhetetlen szellemi és szimbolikus értékkel bír, hiszen Ady örökségét kötelességünk megőrizni, és a kastély méltó otthon lenne erre” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

A Kolozs megyei önkormányzat a 2021–2027 regionális operatív program keretében európai uniós forrásokat tervez megpályázni az épületegyüttes felújítására.

Kép forrása: a Kolozs Megyei Tanács sajtóirodája

A Kolozsvártól 70 kilométerre található kastély egyik épületében Ady Endre és felesége, Boncza Berta 1915 és 1917 között lakott időszakosan. Az Ady-versekben csak „Csinszkaként” emlegetett özvegytől a birtokot Octavian Goga költő és miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban, Goga halála után pedig az épületben a román költő özvegye, Venturia Goga rendezett be múzeumot és Ady-kiállítást. A birtokot az özvegy 1966-ban a román államnak adományozta, majd a rendszerváltást követően is az állam tulajdonában maradt. A Goga-család oldalági örökösei pert indítottak a birtok visszaszerzéséért, ám a 2020-ban kimondott jogerős ítélet szerint a Kolozs megyei önkormányzaté marad. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?