Felméri Cecília legújabb nagyjátékfilmjét is vetítették a Kolozsvári Magyar Filmnapokon

Mi minden rejtőzhet egy tóban, mi minden rejtőzhet bennünk? Ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel a nézőben Felméri Cecília 2021-es Spirál című lélektani krimijének képkockái kapcsán. A Kolozsvári Magyar Filmnapok keretében augusztus 18-án este a Tranzit Házban vetítették a több díjat is elnyert alkotást, melyet beszélgetés követett az alkotóval.

A Bogdan Dumitrache (Bence), Kiss Magdolna Diána (Janka) és Borbély Alexandra (Nóra) által alakított furcsa háromszög baljós események bekövetkeztét idézi elő. Az édesapjától megörökölt horgásztavat gondozó Bencének a családi titkok, az elengedésre való képtelenség és a kommunikációs deficit béklyójában azzal kell megküzdenie, hogy ne essen az ismétlés csapdájába egy olyan környezetben, amely látszólag nyugalmat és fenntarthatóságot ígér.

A szűk környezetben, az évszakok körforgásával összhangban forgatott film azonban mégsem válik fullasztó hangulatúvá, ezt az ismétlődések sem hozzák el. Felméri elmondta: általában nehéz lineárisan forgatni egy filmet, viszont ebben adott volt a lehetőség. Ugyanakkor csoportosították is a jeleneteket, amelyek bizonyos mikrohelyszínekhez kötődtek egy évszakon belül. „Néha lehetett kicsit csalni, főleg a vágási szakaszban, de alapvetően nem erre éleződött ki a forgatás” – tette hozzá.Jelenet a filmből

Felméri Cecília számára fontos a természetközeliség, viszont a munkafolyamat szempontjából teljesen megnehezítette, hogy állandóan, több forrásból kellett informálódniuk az időjárást illetően, és sokszor az időjárás viszontagságai tartóztatták fel a forgatást. „Ritka, hogy én zen módon legyek benne ilyenkor a dologban” – mondta el. Gondos Emőke kiemelte, hogy a Spirált kamaradrámaként is aposztrofálják: a rendező szerint pedig mindig kihívást jelent, hogy ezt vagy azt a jelenetet hova tegyék, hogyan sakkozzanak az ismétlésekkel úgy, hogy a nézőnek ne tűnjön fel, miközben a szituációk ismétlődése kulcsfontosságú a narratív szál szempontjából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A film üzenete mindenkiben másképp csapódik le, de az elhallgatás, a családi enigmák és a párkapcsolati problémák generációs traumákként jelennek meg a filmvásznon is, egy-egy mikrotörténeten keresztül. Felméri úgy ítélte meg saját alkotása kapcsán is, hogy létezik megoldás vagy kilépés ezekből, viszont nem úgy, ahogy azt általában gondoljuk, nem egy nagy felszabadulás hozza el ezt, hanem újra és újra meg kell szabadulni, el kell engedni ezeket.

Bogdan Dumitrache színészi játéka különösen jó hatással volt a forgatásra, annak ellenére, hogy ő maga magyarul nem beszél végig. Felméri elmondt: sokat beszélgettek és próbáltak a színésszel, ő maga is alakította a történetet. „Nagyon okos színész, ívben gondolkodik, jegyzetel és látszik, hogy tudatosan működik és adagolja szerepének elemeit” – hangzott el. Dumitrache magyar hangja Fekete Ernő a filmben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?