Oázisba várja az érdeklődőket az RMDSZ a Kolozsvári Magyar Napokon

Érdekfeszítő és különleges programokkal készül az RMDSZ a Kolozsvári Magyar Napok idején berendezett Oázisban. A szervezők csütörtök délelőtt kötetlen sajtóbeszélgetésen ismertették a legfőbb tudnivalókat. A részletes program az esemény Facebook-oldalán érhető el.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke kiemelte, az elmúlt két év járványügyi megszorításai után idén „kreatívabban, rendhagyóbb módon” fogták össze a programjaikat. Mint mondta, közismert, hogy az RMDSZ kettős szereppel van jelen a romániai magyar közéletben: politikai képviseletként és társadalomszervezési fórumként. „A Kolozsvári Magyar Napok az egyik ékes példája annak, hogy erős és életképes civil, társadalmi háttérhálózat tudja ennek a közösségszervező munkának a jó részét átvállalni” – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök.

Fotók: Borsi Balázs

A kincses város magyarságának ünnepén az RMDSZ az Oázis névre keresztelt udvarba, az Unió (ma Memorandumului) utca 9. szám alatt várja az érdeklődőket. „Az Oázis nemcsak a hőség ellen nyújt majd védelmet, hanem olyan közéleti témákban szólaltat meg pedagógusokat, pszichológusokat, bloggereket, gazdasági szakembereket, amelyek valóban foglalkoztatják a közösséget, közösségünket” – nyomatékosította Horváth Anna.

A Nőszervezet programjairól szólva az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke elmondta már a kezdőnapon, csütörtökön érdekfeszítő előadást tartanak az iskolai bántalmazásról, amelyen szakemberekkel járják körbe azt, mi a szerepe a szülőknek, illetve pedagógusnak az iskolai zaklatás és bántalmazás esetén. Horváth Anna hozzátette, a Nőszervezet valamennyi programja a családról és az iskoláról szól – pénteken Csép Éva Andrea parlamenti képviselő azokról a jogokról és jogosultságokról tájékoztat, amelyekről lehet, nem is tudunk. Szombaton a Kit visznek katonának, anya? című előadás során arra próbálnak választ találni, miképpen érdemes és kell beszélni otthon a családban a bennünket körülvevő válságról, a világjárványról vagy a háborúról. Vasárnap a nagycsaládosokra összpontosítanak: olyan többgyermekes szülőket hívtak meg, akik a fiatalabb korosztály dilemmáira tudnak válaszolni, például arra, hogy érdemes-e nagycsaládot vállalni, illetve lehet-e élni vagy megélni a mindennapokban nagycsaládosként.

Horváth Anna hozzátette, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel közösen a botanikus kertben naponta 11 órától egyórás jóga foglalkozásokat szerveznek, erre is várják az érdeklődőket.

Szilágyi Dóra, az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke közölte: a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) szervezői olyan programokkal készültek, amelyek minden réteget megszólítanak: lesz sportprogram, de jogi fejtágító is az online világáról, hogy mi az, amit meg lehet tenni az online térben és mi az, amit nem. Szombaton egy új mozgalomról, az Erdély daláról beszélnek a szervezőkkel, backstage-titkokkal és meglepetéssel is készülnek. Vasárnap egy kreatív sarokkal, a Színskálával készülnek, ekkor fiatal alkotók beszélnek arról, honnan jön az inspiráció és miképpen tudják az ötleteiket megvalósítani.

Gábor-Száfta Szende programigazgató hozzátette, a Nőszervezet és a MIÉRT rendezvényei mellett olyan programokat hoztak be elismert szakemberek által, amelyek valóban érdekelhetik az embereket. Már a nyitónapon, csütörtök délután egy nutricionista tart előadást a helyes táplálkozásról, majd pedig egy pszichológus beszél arról, hogyan neveljük úgy a gyermekeket, hogy „ne csússzanak ki a kezünkből”. Pénteken Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi legendárium megálmodója a meghívott, de szombaton és vasárnap is 12 órától Legendárium-rajzfilmeket vetítenek az Oázisban, erre hívják és várják a fiatal családokat. Továbbá vállalkozókat is meghívtak, akik saját tapasztalataikból kiindulva beszélnek a nemzetközi helyzet okozta problémákról és az ukrajnai háború romániai lecsapódásáról.

Nem hiányoznak a meghívottak közül a politikusok sem, akiknek „egy kicsit a másik oldalát” is igyekeznek majd megmutatni. Pénteken Novák Eduárd sportminiszter biciklizési tanácsadással várja az érdeklődőket, szombaton Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter az ökológiai lábnyomról és az élelmiszerpazarlásról beszél majd, vasárnap pedig Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével lehet kötetlenül beszélgetni arról, hogy „mi a baj a politikával”.

Az Oázis különlegessége, hogy a pincében virtuális kiállításon, VR-szemüvegen keresztül lehet betekinteni Salvador Dalí és Vincent van Gogh világába, de ugyanitt társasjátékokkal és retro számítógépes játékokkal is készülnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?